Obilježen Međunarodni dan ptica i drveća

12 maj 2023

Sekretarijat za uređenje prostora, u saradnji sa JP Morsko dobro organizovao je edukativnu posjetu Tivatskim solilima za učenike IV razreda OŠ “Drago Milović” i OŠ “Branko Brinić”.

Posjeta Solilima je organizovana povodom obilježavanja Međunarodnog dana ptica i drveća, ukazivanjem na značaj očuvanja prirode, staništa ptica i ranjivih močvarnih staništa koja predstavljaju rijetkost na našem priobalju.

Vodiči iz JPMD prošli su sa učenicima ornitološku stazu i upoznali ih sa statusom zaštite Solila i prirodnim vrijednostima. Solila su prepoznata kao značajno stanište za ptice tokom proljećnje i jesenje migracije, s obzirom da se Crna Gora nalazi na jednom od četiri najznačajnija koridora za ptice u Evropi - Jadranskom migratornom koridoru(Adriatic Flyway) preko kojeg milioni ptica svake godine sele ka Africi i obratno. Upoznali su ih i sa kulturno-istorijskim vrijednostima ovog područja, proizvodnjom soli, kao i sa glinenom industrujom, koje su nakada bile razvijene na ovom prostoru.

Učenici su uživali u lijepom pejzažu i bogatstvu biodiverziteta, posmatrali durbinima i dvogledima sivu i bijelu čaplju i pokazali veliko interesovanje aktivnim učešćem u ovom događaju iznošenjem stečenih znanja i postavljanjem brojnih pitanja vodičima.

Sekretarijat za uređenje prostora nastaviće sa obilježavanjem značajnih ekoloških datuma, prije svega, edukacijom najmlađe populacije i sprovođenjem niza aktivnosti u prirodi.

post slika

Galerija