Uređenje zona škola: Bezbjednost učenika u saobraćaju prioritet

11 maj 2023

Vodeći se činjenicom da su djeca ranjiva kategorija koja treba da uživa posebnu zaštitu u saobraćajnom sistemu, Sekretarijat za privredu Opštine Tivat svoje aktivnosti usmjerava ka povećanju bezbjednosti učenika, ali i ostalih učesnika u saobraćaju. Imajući za krajnji cilj i unaprjeđenje sveukupne saobraćajne organizacije, ovaj opštinski organ tokom 2021. godine inicirao je izradu Glavnog projekta uređenja zona osnovnih škola u Tivtu. Ovim projektom obuhvaćene su: OŠ “Drago Milović” u centru grada sa područnim odjeljenjima u Donjoj Lastvi i Gradiošnici, Muzička škola Tivat, kao i OŠ “Branko Brinić” u Radovićima.

Ono što pored predloženih saobraćajno – tehničkih mjera ovaj projekat čini posebnim jeste savremeni način planiranja saobraćaja. Riječ je o specijalnom, modernizovanom sistemu označavanja saobraćajnih površina koji u velikoj mjeri olakšava i čini sigurnijim prelaženje preko pješačkih prelaza. Magistralni putevi u zonama škola biće osavremenjeni pješačkim prelazima sa senzorima, led natpisima, trepćućim svjetlima, kao i svjetlećim markerima. Ovaj napredni sistem rađen je u skladu sa smjernicama održivog razvoja, s obzirom da ga aktivira solarna energija.

Još jedna novina u obilježavanju pješačkih prelaza u zonama OŠ “Drago Milović” i Muzičke škole jeste upotreba hladne plastike koja je kvalitetnija, odnosno trajnija, vidljivija i otpornija na spoljne uticaje od obične putarske boje.

Takođe, u zoni OŠ “Drago Milović” biće promijenjen način ograničavanja brzine kretanja automobila tako što će se postojeći usporivači brzine zamijeniti vibro trakama.

Vrijednost tendera iznosi 50,229.99 €, a realizacija se očekuje u narednim danima.

Sekretarijat za privredu o sprovođenju ovog projekta sa zadovoljstvom obavještava građane i poziva ih da, kao i do sada, imaju razumijevanja i strpljenja u toku izvođenja radova, koji su  od velikog značaja za bezbjednost učesnika u saobraćaju, a naročito za bezbjednost djece.

post slika