Obuka za korišćenje “Elektronske baze podataka o razvojnim projektima”

24 okt 2013

U organizaciji Ministarstva ekonomije 22.10.2013. godine na Ekonomskom fakultetu u Podgorici održana je obuka za korišćenje "Elektronske baze podataka o razvojnim projektima". Obuci su prisustvovali predstavnici Opštine Tivat, Petar Vujović i Zvonimir Dubravčić.
Uspostavljanje elektronske baze razvojnih projekata obaveza je Ministarstva ekonomije na osnovu člana 22 Zakona o regionalnom razvoju Crne Gore, u cilju efikasnijeg planiranja i praćenja implementacije politike regionalnog razvoja. S druge strane obaveza svake lokalne samouprave je unos podataka o razvojnim projektima u skladu sa članom 9 Zakona o regionalnom razvoju. Obuku je vodio predsjednik Uprave "Micro Projekta" Mladen Šimunac čija je firma radila na uspostavljanju "PLURA-Platforme za upravljanje razvojem".

Predstavnici opština koji budu prisustvovali obuci će u narednom peridou dobiti licencu i jedini biti  ovlašćeni i odgovorni ispred svoje lokalne samouprave za unos podataka na platformu. Prvi dio obuke odnosio se na kratko predstavljanje platforme i načina na koji ona funkcioniše. Razjašnjene su sve nedoumice o vrsti projekata koji se trebaju unosti u bazu podataka.  U drugom dijelu obuke učesnici su na konkretnom primjeru upoznati sa svim koracima koji su neophodni za unos jednog projekta. U narednih trideset dana data je mogućnost uvježbavanja rada na " pluru" nakon čega će se početi sa unosom  projekata. Korišćenjem ove baze podataka Ministarstvo ekonomije u svakom trenutku imaće preciznu evidenciju o svim projektima na nivou lokalnih samouprava, kao i o prevazilaženju mogućih barijera u njihovom razvoju i realizaciji. Ovakva baza podataka od velikog je značaja i za razvojnu strategiju na nacionalnom nivou.


KABINET PREDSJEDNIKA