Održan okrugli sto na temu „Zaštita i valorizacija fortifikacija u Crnoj Gori nastalih u vrijeme Austrougarske monarhije”

28 maj 2014

U Ministasrtvu kulture juče je održan okrugli sto na temu „Zaštita i valorizacija fortifikacija u Crnoj Gori nastalih u vrijeme Austrougarske monarhije” u organizaciji Ministarstvo kulture i Uprave za zaštitu kulturnih dobara.
Uvodno izlaganje na temu zaštite i valorizacije fortifikacija imale su mr Lidija Ljesar, generalna direktorka Direktorata za kulturnu baštinu i mr Anastazija Miranović, direktorka Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Gospođa Ljesar je navela da se ovim okruglim stolom pokušava ukazati na opravdanost ulaganja u nove namjene, te da se novim načinom upravljanja moraju naći mehanizmi koji neće remetiti značaj kulturnog naslijeđa već ga unaprijediti. Direktorka Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović je nakon detaljnog opisa fortifikacija na crnogorskom primorju kazala da će se ''projektom revalorizacije kulturnih dobara precizno obraditi stanje i mjere, kao i režim zaštite za sve zaštićene urbane sredine i pojedinačna utvrđenja.''
O zaštiti i valorizaciji fortifikacija iz perioda Austrougarske monarhije govorili su Bernard Sullivan, ko-autor knjige “The Austro-Hungarian Fortresses of Montenegro A Hiker's Guide”, Volker Pachauer, član savjeta Austrijskog udruženja za istraživanje fortifikacija.
Učesnica okruglog stola prostorna planerka mr Ljubinka Vukanić je na primjeru holandskog grada Amsterdama pokazala kako se fortifikacije i svi prateći sadržaji mogu iskoristiti u turističke svrhe.
Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici ambasada, Delegacije Evropske unije, opština, nacionalnih i lokalnih institucija, nevladinih organizacija i brojni stručnjaci koji se bave zaštitom i valorizacijom fortifikacija iz perioda Austrougarske monarhije u Crnoj Gori. U ime Opštine Tivat učestvovali su savjetnik predsjednika Petar Vujović i članica tima za projekte Ivona Petrović.

SLUŽBA PREDSJEDNIKA