ODRŽANA PREZENTACIJA KODEKSA DOBRE POLJOPRIVREDNE PRAKSE

05 maj 2014

U saradnji sa savjetodavnim službama Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u srijedu 30.04.2014.godine u Opštini Tivat, održana je prezentacije Kodeksa dobre poljoprivredne prakse. Predstavljeni su uslovi koje poljoprivrednici treba da ispunjavaju kako bi ispoštovali postojeće zakonske propise u Crnoj Gori i zaštitili zdravlje, životnu sredinu i dobrobit životinja. Preporuke u Kodeksu sada su još savjetodavne, ulaskom EU biće obavezujuće za dobijanje podrške iz budžeta i drugih programa podsticajnih mjera.
Mileva Marić,dipl.ing.polj. predstavila je preporuke za zaštitu zemljišta, zaštitu voda, preporuke za pravilnu upotrebu pesticida i odalganje otpada od istog.
Vitomir Zindović,dipl.ing.polj. predstavio je važne preporuke o zaštiti dobrobiti životinja, zatim preporuke o pravilnom skladištenju stajskog đubriva, zaštiti, držanju i klanju životinja, preporuke o bojektima za stoku i još jednom je ponovljena zakonska obaveza za identifikaciju i registraciju životinja.
Odaziv i interesovanje poljoprivrednika bio je dobar. Svi prisutni su dobili po primjerak Kodeksa. Zahvaljujemo se učesnicima i svim poljoprivrednicima koji su prisustvovali prezentaciji.