Održan četvrti projektni sastanak i konferencija prekograničnog projekta CUHaCHA

31 okt 2022

U organizaciji Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta HNŽ-K, 27. i 28. oktobra u Mostaru je održan četvrti po redu projektni sastanak, kao i konferencija prekograničnog projekta “EnhanCing Sustainable ToUrism Development througH Culinary HeritAge- CUHaCHA”.

Prvi dan bio je posvećen projektnom sastanku pod vodstvom vodećeg partnera AGRRA-e, kada su predstavljeni svi postignuti rezultati i odrađene aktivnosti do sada. Takođe je iskorišćena prilika da se ukaže na sve potencijalne probleme i njihova rješenja. U popodnevnim satima organizovana je posjeta Crvenom krstu u čijim prostorijama Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta HNŽ-K uređuje kuhinju finansiranu kroz projekt CUHaCHA.

Drugi dan bio je posvećen konferenciji kojoj je prisustvovalo preko 50 učesnika. U uvodnom dijelu konferencije ministar dr sc. Rašid Hadžović pozdravio je prisutne te istakao značaj projekta koji svojim rezultatima daje doprinos stvaranju novih turističkih vrijednosti i omogućava prenos znanja kroz razvoj zajedničkih staza kulinarske baštine programskog područja, izdavanje monografija kulinarske baštine, obuku pružalaca usluga, te uređenje tradicionalnih kuhinja. Koordinatorka projekta, mr sc. Karmela Zlomislić iz Ministarstva prosvjete, znauke, kulture i sporta HNŽ-K, pozdravila je prisutne zahvalivši im se na iskazanom interesu za projekat CUHaCHA i detaljno predstavila INTERREG – IPA program prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020.

Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020. jedan je od programa Evropske teritorijalne saradnje, koji zauzima važno mjesto kao jedan od instrumenata i ciljeva kohezione politike Evropske unije.

Glavni cilj projekta “CUHaCHA” je jačanje i očuvanje identiteta zajedničke kulinarske baštine programskog područja i doprinos razvoju turizma.

Detaljno o projektu, kao i o njegovom značaju za institucije, u ime partnerskih organizacija: Agencije za ruralni razvoj Zadrske županije (AGGRA), Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta HNŽ-K (MONKS), Opštine Tivat (OT) i Zadarske županije (ZŽ) govorile su:

- Andrea Erceg, koordinatorka projekta (AGGRA- vodeći partner)

- Karmela Zlomislić, koordinatorka projekta (MPZKS)

- Ivona Petrović, koordinatorka projekta (OT)

- Ana Grzunov, koordinatorka projekta (ZŽ).

Projekat je sufinansiran sredstvima ERFF i IPA II fondova Evropske unije. Ukupna vrijednost projekta je 710.946,94 €, od čega EU sufinansira 85%.

post slika

Galerija