ODRŽAN OKRUGLI STO „FOTONAPONSKI POTENCIJAL U LOKALNOJ ZAJEDNICI KAO FAKTOR POBOLJŠANJA ENERGETSKE EFIKASNOSTI, URBANE MOBILNOSTI I DRUŠTVENE ODGOVORNOSTI

17 sep 2019

Okruglim stolom na temu „Fotonaponski potencijal u lokalnoj zajednici kao faktor poboljšanja energetske efikasnosti, urbane mobilnosti i društvene odgovornosti” koji je održan u zgradi Opštine Tivat, u Tivtu je zvanično počela Evropska nedelja mobilnosti. Planirane aktivnosti odvijaće se do 22. septembra, a organizuju se na temu bezbjedno pješačenje i bicikliranje dok je slogan kampanje: Pješačite sa nama! Nakon uspješnog oficijelnog dijela, svi učesnici su zahvaljuću firmi Bellaboka  plovili Tivatskim zalivom solarnim brodom Elletra.

Događaju koji je organizovao Sekretarijat za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost, prisustvovali su predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma,  Ministarstva saobraćaja i  Ministarstva ekonomije, kao i Elektrotehničkog i Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Takođe, pozivu su se odazvali i svi relevantni predstavnici edukativno-obrazovnih institucija sa teritorije opštine Tivat, među kojima i najbolji učenici smjera eletrotehnike i elektronike iz SMŠ Mladost iz Tivta.

Saveljic i BonetiPanelisti medju kojima Miodrag Saveljić, u ime Konzorcijuma 5 E iz Tivta, Riccardo Bonetti u ime firme Bellaboka i Igor Strugar - Synersis iz Podgorice, su imali iscrpna izlaganja na teme fotonapnskih potencijala, održivog vodenog transporta, projektovane fotonaponske elektrane na zgradi opštine i e- mobilnosti.

Ističući da je značajan broj javnih objekata na kojima se mogu instalirati fotonaponske elektrane, Saveljić je rekao da je neophodno uraditi analizu i utvrditi kolika bi bila proizvodnja i participacija u ukupnoj potrošnji energije iz elektrodistributivnog sistema.

„Opština Tivat ima projekat za postavljanje fotonaponske elektrane koja će biti instaliran na krovu objekta opštine“, dodao je Saveljić navodeći da je Tivat kao ekološki, energetski efikasan, ekonomičan i evropski grad - krajnja misija ovih projekata.

Glavni projekat fotonaponske elektrane 30 kilovolti na krovu opštinske zgrade predstavio je Igor Strugar iz kompanije Sienersys, govoreći i o E-mobility sistemima u Crnoj gori, mogućnostima i praktičnoj primjeni.

Prema riječima  Rikarda Bonetija /Riccardo Bonneti/, direktora kompanije Bella Boka koja realizuje pilot projekat javnog morskog prevoza plovilima na hibridni pogon, uvođenje hibridnih plovila u javni prevoz za cilj je imalo smanjenje gužvi u drumskom saobraćaju i smanjenje emisije štenih gasova, a time i kvalitetniji život žitelja i turista u Boki.

U Sekretarijatu za komunalne poslove, saobraćaj i energestku efikasnost, a u saradnji sa Sekretarijatom za planiranje i održivi razvoj, do 22. septembra najavili su niz aktivnosti kojima se promoviše održivi transport i apeluje na promjene ponašanja u saobraćaju.

Prema programu Evropske nedelje mobilnosti za danas je najavljena promocija ekoloških, društvenih, kulturnih i rekreativnih aktivnosti, koje će se realizovati u II dalmatinskoj. Ulica će biti zatvorena za saobraćaj dva sata, od 16 -18 sati.

Pred turu hibridnim brodom

 

post slika