ODRŽAN OKRUGLI STO O UPRAVLJANJU ZELENIM OTPADOM IZ POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

25 maj 2018

Okrugli sto „Održivo upravljanje zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje“  održan je juče (24.05.2018. godine) u Opšini Tivat. Ova aktivnost dio je projekta  „Aktivna Agro Javnost“  koju je realizovao Eko Centar Delfin iz Kotora u saradnji sa Maslinarskim društvom „Boka“ i Udruženjem privatnih vlasnika šuma i poljoprivrednika – Herceg Novi. Opština Tivat je partner na ovom projektu.

Okruglom stolu pored predstavnika NVO, prisustvovali su  poljoprivredni proizvođači iz Tivta, predstavnici Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Opštine Tivat, predstavnici DOO „Komunalno“ Tivat i predstavnik Savjeta za lokalnu samoupravu mr Radoš Gospić. Ispred Skeretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo, prisustvovao je Sekretar Petar Vujović  i savjetnica Radmila Kilibarda.  

Opšti cilj projekta je doprinos uspostavljanju održivog upravljanja zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje u regiji Bokokotorskog zaliva, kroz aktivno učešće civilnog društva u procesima donošenja odluka, sprovođenja politika i propisa na lokalnom nivou i promociji održive poljoprivredne proizvodnje. U okviru aktivnosti kroz ovaj projekat, ukupno 10 poljoprivrednih gazdinstava iz Tivta učestvovalo je u obuci kompostiranja, nakon čega su dobili  kompostere zapremine 400l u trajno vlasništvo.

U izvještaju „Analiza stanja u upravljanju zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje u opštinama Kotor, Tivat i Herceg Novi“, jedna od preporuka je unaprijeđenje Odluke o podsticaju razvoja poljoprivrede sa mjerama koje se odnose na održivo upravljanje zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje. U ovom smislu Sekretarijat za ekonomski razvoj i preduzetništvo će Skupštini Opštine Tivat, već na prvoj narednoj sjednici predložiti izmjenu Odluke o podsticajima u razvoj poljoprivrede uvođenjem mjere “podrška održivom upravljanu zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje“, a sve u cilju uspostavljanja održivog upravljanja zelenim otpadom.

Potisana je i Platforma o saradnji na održivom upravljanju zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje i realizaciji mjera i aktivnosti koje će doprinjeti razvoju održive poljoprivredne proizvodnje u narednom periodu.

post slika