Održan sastanak Koordinacionog tima za praćenje turističke sezone

22 jul 2022

Predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović danas je održao treći po redu sastanak Koordinacionog tima za praćenje turističke sezone, a među glavnim temama bila su pitanja održavanja komunalnog reda i čistoće grada, gradski i pomorski saobraćaj, te aktivnosti lokalnih i državnih inspekcijskih organa.

Po podacima Turističke organizacije Tivta, u gradu na današnji dan boravi 8882 turista, što je za 4% više u odnosu na 2021, odnosno 3% manje od ostvarenog turističkog prometa iz istog perioda 2019. godine. Prihodi po osnovu boravišne takse do sada su na približnom nivou u odnosu na 2021. godinu. Ove je podatke saopštila direktorica TO Tivat Danica Banjević, navodeći da ovogodišnju turističku sezonu uglavnom karakterišu „last-minute“ rezervacije, te da će, slično kao i prethodne godine, od predstojećeg perioda u avgustu zavisiti i ukupan nivo uspješnosti sezone.

Načelnik Odjeljenja bezbjednosti Tivat Ivan Rakočević kazao je da povećan tranzit putnika dovodi do evidentnih saobraćajnih gužvi na glavnom magistralnom putu na čitavom primorju, te da patrole na terenu preduzimaju sve radnje u njihovoj moći da na području Tivta regulišu saobraćaj. Poseban osvrt bio je na temu pomorskog saobraćaja, kao i sve izraženijeg problema nepropisnog parkiranja na više lokacija, naročito na Seljanovu i Lepetanima, a najavljene su i intenzivnije zajedničke aktivnosti OB Tivat i Uprave za inspekcijske poslove. Specijalno vozilo „pauk“ sada radi u dvije smjene, a prema riječima direktora “Parking servisa” Slaviše Ognjanovića, zabilježen je povećan broj korisnika parkinga, pa je dosadašnji prihod od naplate parking mjesta na nekim lokacijama prestigao i nivo iz 2019. godine.

Sekretarijat za inspekcijski i komunalni nadzor od početka mjeseca izdao je prekršajne naloge u iznosu od 5 hiljada eura zbog nepoštovanja zabrane izvođenja građevinskih radova, kao i 8 hiljada eura zbog neposjedovanja ugovora o radu i poreskih potvrda teretnih vozila. Sekretarka Jelena Šćekić kazala je da se redovno sankcionišu nepropisno parkirana vozila na lokaciji u Lepetanima preko puta ugostiteljskog objekta “Bankina” kao i kod kupališta “Plavi horizonti”. Koordinatorka Uprave inspekcijskih poslova za opštinu Tivat, sanitarna inspektorka Karmela Mujičićsaopštila je da je u Tivtu od početka jula izvršeno 250 inspekcijskih nadzora i za to vrijeme izdato 130 prekršajnih naloga, u ukupnom iznosu od oko 60 hiljada eura.

Komunalno preduzeće Tivat u prethodnom periodu prikupilo je i odvelo 10% veću količinu otpada nego u julu prošle godine, a naručeno je nekoliko novih kamiona za prikupljanje smeća i odvoženje kabastog otpada. Direktor Vučeta Stanišić kazao je da pojedini objekti u gradu i pored brojnih upozorenja, ne poštuju komunalni red što značajno otežava rad preduzeća tokom ljeta. On je naveo i da će naredne sedmice biti završeni radovi na uređenju novog dječijeg igrališta na Seljanovu. Direktor Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Miljan Marković saopštio je da su po prvi put od 2016. godine u rad puštena istovremeno sva tri bazena postrojenja, a po riječima direktora Vodovoda i kanalizacije Alena Krivokapića, snabdijevanje vodom u Tivtu je uredno a potrošnja vode na nivou od prošle godine.

Iz tivatske Službe zaštite saopšteno je da požarna sezona za sada protiče mirno i bez ozbiljnijih dešavanja. Dom zdravlja Tivat je zbog porasta broja kovid pacijenata korigovao radno vrijeme kovid ambulante, koja sada radi u dvije smjene - u periodu 9-13h, odnosno 17.30-20h. Direktorica Doma zdravlja dr Danica Stevović kazala je da se u toj ambulanti dnevno obavi između 50 i 60 pregleda, te da su u većini slučajeva blage kliničke slike. Dnevno se u prosjeku izvrši oko 25 PCR i 30 antigenskih testiranja.

U tivatskim ustanovama kulture neometano se odvija planirani kulturni i zabavni program. Opština Tivat u saradnji sa lokalnim institucijama i organizacijama večeras na Pinama priređuje manifestaciju u čast 70 godina Bućarske olimpijade, koja će zvanično biti otvorena sjutra na terenu BK Palma u Donjoj Lastvi i trajaće mjesec dana. U subotu veče Gradska biblioteka Tivat održaće drugo književno veče u sklopu svog prvog samostalnog programa, dok u nedjelju 24. jula, NVU “Maškarada” uz pokroviteljstvo Opštine Tivat i TO Tivat organizuje Maškaranu noć.

post slika

Galerija