Tivat proslavio 70 godina Bućarske olimpijade

24 jul 2022

U petak (22.07.) je na gradskoj rivi Pine u Tivtu priređen svečani multimedijalni program posvećen bućarskom sportu kao segmentu kulture ovog kraja, a povodom obilježavanja 70 godina Bućarske olimpijade, koja je prvi put u Tivtu održana 1952. godine.

Događaj na Pinama uz nastup tivatske Gradske muzike, svečano je otvorio predsjednik opštine Željko Komnenović i sekretarka za društvene djelatnosti Borka Mršulja, nakon čega je KUD Boka nastupom predstavio igre iz Boke.

Riječi Predraga Matvejevića da na mediteranu duh stari sporije od tijela ima pravi dokaz u ovom fenomenu koji se zove Bućarska olimpijada, istakao je predsjednik opštine Željko Komnenović.

On je dodao da je 70 godina kako je Tivat “olimpijski grad”, grad u kojem se svake godine održava jedinstvena sportska manifestacija “olimpijada u bućanju” koju su prije sedam decenija pokrenuli mještani po uzoru na čuvenu Olimpijadu u Helsinkiju.

“Tražeći ono što je vrijedno i što predstavlja turistički potencijal ali i grad Tivat, imali smo svo vrijeme ispred nas nešto što predstavlja vrijednost. Ono što je zrno soli koje daje i ukus i miris i boju Tivtu i upravo na tome želimo da gradimo ono što se zove turistički proizvod Tivta. Zbog toga su večeras buće, čuveni mediteranski sport koji odražava kulturu i način života Tivćana, na Pinama,” kazao je Komnenović.

Sekretarka za društvene djelatnosti Borka Mršulja istakla je da Bućarska olimpijada za Tivat i njegove žitelje predstavlja asocijaciju na sportski duh, kulturu življenja jednog vremena, tople ljetnje noći, druženja i prijateljstva.

“Bućarska olimpijada je duh zajedništva. Svi su dobrodošli i domaći i furešti, kako od milošte zovemo turiste.”

Od ove godine Olimpijada je uvrštena u program kulturnih manifestacija Opštine Tivat sa potencijalom da postane manifestacija od posebnog značaja.

“Namjera nam je da oživimo duh Bućarske olimpijade u punom sjaju i da ga prenesemo kako na nove stanovnike Tivta, tako i na sve posjetioce i goste. Bućarska olimpijada dio je nematerialnog kulturnog nasljeđa grada, svojevrsni brend koji smo dužni u godinama pred nama da njegujemo”, poručila je Mršulja.

Publici se obratio i predstavnik OO Bućarske olimpijade Vatroslav Belan, a potom je premijerno   prikazan dokumentarni film hercegnovske rediteljke Jane Radan, pod nazivom “O’ šponde – 70 godina Bućarske olimpijade u Tivtu”. Nakon premijere, program je uljepšao i nastup etno mažoretki Modnog kluba Modest, a zatim je u revijalnom dijelu Bućarski klub Palma iz Donje Lastve, na improvizovanom zogu na gradskoj rivi održao prezentaciju savremenih bućarskih disciplina.

Dejan Stjepčević iz Bućarskog kluba Palma pojašnjava da je riječ o takmičenju na kojem pravo učešća imaju ekipe iz Tivta, ističući da je ove godine rekordan broj prijavljenih ekipa, njih 63.

„Svaka ekipa ima pet igrača i dva zamjene, dakle sedam što nam govori da će ove godine učešće na Olimpijadi uzeti između 450 i 500 igrača. Igra se po kup sistemu, na ispadanje. Nema puno pravila kao u modernom boćanju pa partije mogu trajati prilično dugo” pojašnjava Stjepčević.

On naglašava da je za Tivćane važnije biti pobjednik ovog takmičenja nego i nacionalnog prvenstva.

Svečani program pripremili su Opština Tivat i Sekretarijat za društvene djelatnosti, u saradnji sa bućarskim klubovima, Glazbeno prosvjetnim društvom Tivat, Turističkom organizacijom Tivat, Radio Tivtom, Muzejom i galerijom, Centrom za kulturu, Foto-kino klubom Mladost, KUD Boka i Modno-plesnim klubom Modest.

Video prilozi: https://youtube.com/playlist?list=PLVU1hYF1SODeE5jtlYan-Xis_UlRhKBWj

post slika

Galerija