Održan sastanak Koordinacionog tima za pripremu i praćenje turističke sezone

29 apr 2022

Predsjednik opštine Željko Komnenović danas je održao sastanak sa članovima Koordinacionog tima za pripremu i praćenje turističke sezone u Tivtu. U fokusu su bile teme čistoće grada, regulisanja saobraćaja, kao i definisanje svih aktivnosti u cilju adekvatne pripreme organa, službi i ustanova za nastupajuću sezonu.

“Ono što je važno je da je ove godine finansijska i zdravstvena situacija u Tivtu stabilna i da su građani i turisti bezbjedni” kazao je Komnenović i poseban akcenat stavio na podizanje nivoa čistoće grada i kupališta, podsjetivši na rezultate anketa u kojima su pored urednosti javnih površina, zamjerke turista i saobraćajne gužve, te nedostatak parking prostora. Istakao je i da je završetak radova na kružnom toku MR2 planiran do 10. maja, što će otvoriti put ka kupalištu “Plavi Horizonti”.

Po posljednjim podacima Turističke organizacije, u Tivtu trenutno boravi preko 2500 gostiju, što je 2.5 puta više nego u istom periodu prošle godine, ali i 32% više nego 2019. Direktorka TO Tivat Danica Banjević istakla je da je popunjenost smještajnih kapaciteta za predstojeće praznične dane dobra, a trenutno najveći broj turista dolazi iz Srbije, zatim SAD, Izraela, Turske, Njemačke i Francuske.

Promocija turističke ponude Tivta i ove godine je fokusirana na tržište regiona, pa je u pripremi regionalna kampanja „Road show“, koja će krenuti u maju, dok je u saradnji sa turističkim organizacijama Kotora i Herceg Novog, pokrenuta i zajednička marketinška kampanja prema tržištu Velike Britanije. Imajući u vidu dešavanja u Ukrajini, aktivnosti Turističke organizacije usmjerene su prema tržištima sa kojima su uspostavljeni direktni letovi.

Direktor Aerodroma Tivat Vladimir Praščević saopštio je da ta kompanija radi na realizaciji novih destinacija, u cilju dostizanja prošlogodišnjih rezultata, s obzirom da je Crna Gora ove godine uskraćena za cjelokupno tržište Istočne Evrope. Ističe međutim, da je sezona vazdušnog saobraćaja već počela, za razliku od prošle godine kada su intenzivnije aktivnosti krenule tek krajem maja. U najavi su pojačane frekvencije postojećih međunarodnih linija, ali nove destinacije, poput tržišta Saudijske Arabije. Pored tradicionalnih regionalnih sezonskih linija, novina ove godine biće i linija Tivat – Kraljevo, a najavljeno je i otvaranje Terminala 2 namijenjenog prvenstveno za biznis avijaciju.

Načelnik Odjeljenja bezbjednosti Tivat Ivan Rakočević najavio je da će ove sezone dobiti ispomoć službenika iz sjevernih opština, te da će poseban fokus biti na regulisanju saobraćajne gužve na potezu od centra grada do Aerodroma Tivat. U saradnji sa Sekretarijatom za inspekcijski i komunalni nadzor i Graničnom policijom, radi se i na regulisanju saobraćajnog režima i komunalnog reda na samom Aerodromu.

Iz uprave Doma zdravlja Tivat poručuju da je zdravstvena i epidemiološka situacija u gradu mirna i da sezonu dočekuju u punom kapacitetu, dok je iz Vodovoda i kanalizacije saopšteno da je nedavno završena akcija besplatnog priključivanja na vodovodni sistem, te da je Tivat u posljednjih 6 mjeseci dobio 700 novih potrošača. U redovnoj komunikaciji sa Regionalnim vodovodom prati se situacija oko vodosnabdjevanja i količina vode.

Direktor Komunalnog preduzeća Vučeta Stanišić informisao je članove je da je to preduzeće već krenulo sa ljetnjim, pojačanim režimom rada i da često upućuju apele građanima da ne odlažu i zatrpavaju kontejnere zelenim i kabastim otpadom. U cilju podizanja svijesti i poboljšanja nivoa čistoće grada, u saradnji sa Radijom Tivat realizovaće se kampanja informisanja o načinu odlaganja svih vrsta otpada i održavanja čistoće, ali i upozorenja na kaznene odredbe.

Opštinska Služba zaštite tokom maja mjeseca očekuje preseljenje stanice na privremenu lokaciju na Opatovu, a u planu je otvaranje i patrolnog punkta u centru i na potezu između Kalimanja i Gradišnice. Komandir Milorad Giljačaukazao je na problem nedozvoljenog uličnog parkiranja na brojnim lokacijama u gradu, što otežava, a često i onemogućava prolaz vozilima Službe zaštite, hitne pomoći i Komunalnog preduzeća, ističući da će biti neophodan češći obilazak i kontrola ovih lokacija tokom sezone.

Centar za kulturu, Muzej i galerija i Turistička organizacija na današnjem sastanku najavili su bogato kulturno ljeto u Tivtu, a svoje programe planiraju predstaviti i zajedničkom press konferencijom.

post slika

Galerija