ODRŽAN V SASTANAK KOORDINACIONOG TIMA ZA PRAĆENJE TURISTIČKE SEZONE

20 jul 2017

Peti po redu sastanak Koordinacionog tima za praćenje turističke sezone održan je danas (četvrtak, 20. jul) u prostorijama Opštine Tivat. Pored predsjednice opštine dr. Snežane Matijević i potpredsjednika Dejana Maslovara, sastanku su prisustvovali predstavnici Uprave za inspekcijske poslove, Službe zaštite i spašavanja, MUP-a, Turističke organizacije Tivta, Komunalnog preduzeća Tivat, Vodovoda i kanalizacije Tivat, Aerodroma Tivat, opštinskih Sekretarijata i službi kao i lokalnih DOO.

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove, opštinska inspekcija i komunalna policija Tivat narednih dana intenzivno će kontrolisati kombi prevoznike „Boka sun“ i „Zona“ koji obavljaju transfer putnika do tivatskog aerodroma kako bi ovaj višegodišnji problem počeo da se rješava-zaključeno je na jutrošnjem sastanku koordinacionog tima za pripremu i praćenje turističke sezone u opštini Tivat.
Višnja Orban, pomoćnik direktora Uprave za inspekcijske poslove i šef odbora za praćenje turističke sezone na Primorju koja je prisustvovala sastanku, savjetovala je opštinu da uputi urgenciju Ministarstvu saobraćaja kako bi inspektor za drumski saobraćaj kontrolisao hercegnovske prevoznike. Ona je istakla da i nadležne opštinske službe treba da povećaju nadzor i podsjetila da su povodom ovog problema na koga se godinama žale tivatski taksisti na aerodromu još u aprilu imali sastanak sa predstavnicima opštine i dogovarali način rješavanja.
Načelnik Službe za inspekcijske poslove opštine Tivat, Jovica Stojković istakao je da su tokom kontrole spiska putnika ovih prevoznika iz Herceg Novog inspektori pronašli neregularnost vezane za iste. Objasnio je da prevoznici „Boka sun“ i „Zona“ godinama prevoze agencijske ali i druge putnike po cijeni od 7 do 19 eura i tako prave nelojalnu konkurenciju taksisitima. On je rekao da se taksisti godinama žale na to te da nadležne službe treba da koordinisano da obavljaju kontrole. Stojković je podsjetio na proteste budvanskih taksista koji nemaju pravo da preuzimaju putnike ispred tivatskog aerodroma i da je inspekcija uradila svoj posao bez obzira što su taksisti prijetili blokadom aerodroma.
Predsjednica opštine Snežana Matijević je odala priznanje i zahvalnost pripadnicima tivatske Službe zaštite i spašavanja, DVD Krtoli, MUP-a, Porto Montenegro-u i Luštica Development-u, tivatskim preduzećima i građanima na pokazanoj požrtvovanosti tokom gašenja požara koji danima bijesne na području Luštičkog poluostrva. Ona je istakla da se situacija sa požarima donekle odražava i na turističku sezonu jer su pojedini nautičari sa svojim jahtama zbog požara otišli iz marine Porto Montenegro, kao i dio gostiju. „Sve medije smo obavijestili da su gosti i građani bezbjedni. Najvažnije je da smo svi pokazali jedinstvenost, solidarnost i požrtvovanost kada je bilo najpotrebnije“, izjavila je Matijevićeva.
Šef Službe zaštite i spašavanja Zoran Barbić je rekao da je požar za tivatske vatrogasce počeo još 15.jula i da je iza njih šest noći borbe sa vatrenom stihijom. „Sva požarišta na teritoriji opštine su trenutno pod kontrolom, a i dalje je kritično na hercegnovskoj strani. Moram istaći da je bilo nezapamćeno, da je vjetar bio takvog intenziteta da su vatrogasci bili i u kritičnim situacijama. Najvažnije je da nemamo povrijeđenih i stradalih jer je ovo bila nezapamćena stihija. Očekujem da se do sjutra situacija stabilizuje i da možemo ljude i tehniku vratiti u našu bazu“, rekao je Barbić dodajući da se od početka sa načelnikom tivatskog Odjeljenja bezbjednosti, Milovanom Mićom Radovićem zalagao za međunarodnu pomoć. Istakao je da se pokazalo da bez podrške protivpožarne avijacije iz inostranstva požari ne bi mogli brzo biti stavljeni pod kontrolu.
Potpredsjednik opštine Dejan Maslovar je istakao zahvalnost svim institucijama, službama i građanima i da je ova situacija pokazala značaj opštinske Službe zaštite i spašavanja. On je podvukao da je sve to pokazalo da Tivat treba da računa na sopstvene snage i da se Služba zaštite i spašavanja treba još više unaprijediti.
Komandir tivatskog OB, Ljubiša Rovčanin je naglasio da iako vanredna situacija u kojoj su pripadnici policije angažovani na požarima sprečava intenzivnije bavljenje prosjačenjem na tivatskim ulicama, ali je taj problem sveden na minimum. Najavio je veću kontrolu vozača motora.
Na sastanku je pomenuto da će za potrebe DOO „Parking servis“ Tivat od sjutra dobiti specijalno vozilo „pauk“ koje će biti posuđeno od opštine Podgorica. Najavljeno je da će opština od 1.septembra nabaviti svoje vozilo.
Naredni sastanak koordinacionog tima planiran je početkom avgusta.