ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA “IRENE”

22 sep 2017

Početna konferencija projekta “IRENE: Interregional Renewable & Energy efficiency network” koji se sprovodi u sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020, održana je u utorak, 19. septembra 2017. godine u Kneževoj palači u Zadru.

Konferenciju je otvorila Sanja Peričić, direktorica ZADRE NOVE. Nakon nje, o aktivnostima partnerskih institucija na ovom projektu govorili su i predstavnici ostalih partnerskih institucija. Sekretar Sekretarijata za ekonomski razvoj Opštine Tivat Petar Vujović prisutne je upoznao sa osnovnim podacima o Tivtu, zatim je predstavio korake koje je lokalna uprava do sada preuzela po pitanju unapređenja energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. Takođe, naglasio je veliki značaj koji realizacija projekta IRENE ima za Opštinu Tivat, posebno naglasivši benefite infrastukturnih radova koji će modernizovati javnu rasvjetu u gradu i postavljanje solarnih kolektora na sportskoj dvorani Župa.
Ive Surić, predstavnik Razvojne Agencije ZADRA NOVE i ujedno koordinator projekta IRENE, održao je prezentaciju projekta, glavnih aktivnosti, rezultata, partnerskih lokacija postavljanja rasvjetnih tijela, te ostalih važnih informacija.
Narednog dana održan je radni sastanak partnerskih organizacija, i tom prilikom je utvrđena dinamika realizacije narednih aktivnosti.
Glavni cilj projekta IRENE, čija realizacija traje od 1. jula 2017. do 31. decembra 2019. godine, je zaštita i očuvanje životne sredine i podsticanje održivog korišćenja prirodnih resursa u prekograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sistema upravljanja energijom u CBA za poboljšanje energetske efikasnosti i korišćenja sistema obnovljivih izvora energije u javnom sektoru. Projektom je planirano ulaganje u infrastrukturu u vidu 11 rasvjetnih sistema i 1 solarnog sistema na lokacijama u Tivtu, Zadru, Mostaru, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinjama, Vinjercu, Gajinama, Galovcu, Privlaci i Jablanici. Dodatnu prekograničnu vrijednost ovog projekta predstavlja razvoj zajedničke baze podataka projekata i omogućavanje razvoja novih inicijativa.
Partneri u projektu, pored Opštine Tivat, su Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao vodeći partner, zatim Zadarska županija, NVO Eko Centar Delfin, Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820,00 eura, od čega Opštini Tivat pripada 308,175.00 eura.

IRENE2

post slika