ODRŽANA RADIONICA ZA TINEJDŽERE O ZDRAVSTVENO RIZIČNOM PONAŠANJU

30 okt 2018

Povodom oktobra, mjeseca posvećenog zdravlju žena, Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja OpštineTivat, u saradnji sa Domom zdravlja Tivat, danas je organizovao radionicu na temu reproduktivnog zdravlja zaučenike i učenice VIII i IX razreda Osnovne škole „Drago Milović“.

Dr Julija Samardžić ginekologica tivatskog Doma zdravlja govorila je o zdravstveno rizičnom ponašanju u adolescenciji i rizicima od neželjenih trudnoća i polno prenosivih bolesti. 
“Edukacija je dio prevencije pa je to i cilj predavanja posvećenog zdravstveno rizičnom ponašanju” navela je dr Samardžić.
Prema njenim riječima, prva interesovanja za polne aktivnosti javljaju se u tinejdžerskom dobu, odnosno u periodu od 15. do 17. godine i veoma je važno da su u tom periodu obezbijedjene relevantne informacije i uputstva.
Akcenat predavanja bio je upravo na polnoprenosivim bolestima, uzrocima i posljedicama, odnosno problemima koje kasnije mogu izazvati. 

“Iako djeci izgleda daleko, adolescencija, odnosno tinejdžersko doba je period koji mora doći i vrlo je važno da se znaju zaštititi na pravi način i u pravo vrijeme. Upotreba psihoaktivnih sredstava nepovoljno utiče na rasudjivanje što doprinosi lakšem stupanju u nesigurne polne odnose. Zdravstveni pregledi su vrlo bitni nakon prvog polnog odnosa, jer neke prenosive bolesti nemaju simptome čak godinama”, istakla je dr Julija Samardžić.

radionica2

post slika