Održane radionice u sklopu projekta CUHaCHA

20 okt 2022

Ove sedmice održane su radionice u sklopu projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA“ koji se realizuje u okviru drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje izmedju Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crna Gora 2014 – 2020, a koje su bile namjenjene predstavnicima lokalnih restorana i pružaocima usluga u oblasti gastronomije.

Cilj teorijske radionice je bio ukazati na važnost očuvanja kvaliteta i prepoznatljivosti tradicionalnih jela, te obučiti polaznike radionica kako na najbolji način predstaviti hranu posjetiocima. Teorijska radionica je obradila pet tema: uvod u kulinarsku baštinu, osnovne namirnice, lokalna i regionalna kuhinja, načini prezentovanja hrane, te očuvanje kvaliteta i prepoznatljivosti tradicionalnih jela. U nastavku edukacije održana je dvodnevna kulinarska radionica sa ciljem predstavljanja metoda i tehnika kuvanja i pripremanja tradicionalnih jela. Učesnicima je prikazano deset modula o metodama i tehnikama kuvanja vezanih za pripremu tradicionalnih jela, odnosno obučeni su za pripremu deset recepata koji se nalaze u monografiji kulinarske baštine, čija je izrada u toku. Radionice je vodio kuvar Slobodan Radmanović, koji ima dugogodišnje iskustvo u vođenju profesionalnih kuhinja u zemlji i inostranstvu, a radionice je nadgledao i koautor monografije, te autor većine recepata iz monografije, novinar i istraživač, Mašo Čekić. Njegovo dugogodišnje iskustvo u pripremi lokalnih recepata i prenošenja stečenog znanja na širi auditorijum kroz svoje knjige, koje uvijek sadrže pregršt recepata, uz očarajuće priče iz davnina, bilo je značajno za polaznike ove obuke. Takođe, podršku je pružio i Damir Moškov, čije je iskustvo u oblasti digitalnog marketinga i gastronomije osnažilo obuku u segmentu modernizacije ove oblasti. Kulinarske radionice su održane u kuhinji Srednje mješovite škole Mladost, čija je izgradnja i nabavka profesionalne opreme realizovana i finansirana kroz projekat Cuhacha.

Osnovna tema projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA“ je tradicionalna hrana koja je hiljadama godina igrala glavnu ulogu u tradiciji i folkloru zemalja programskog područja, predstavljajući osnovni dio njihove kulturne baštine. Hrana i kultura su od posebne važnosti na ovom području gdje su tradicija, kulturna baština, gastronomija i ugostiteljstvo neraskidivo isprepleteni. Lokalna kuhinja i lokalni proizvodi mogu podstaći inovacije i promociju te unaprijediti razvoj na regionalnom i  globalnom nivou. Iznad svega, mogu još više poboljšati turističku ponudu.

Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR), a ostali partneri na implementaciji projekta, pored Opštine Tivat, su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Hercegovačko – Neretvanske županije – Kanton (BiH) i Zadarska županija (HR). Period implementacije projekta je od 15/08/2020 do 31/12/2022. Ukupan budžet projekta je 710.946,94 €, dok je iznos namjenjen Opštini Tivat 173.823,60 €. Projekat je odobren u okviru programske prioritetne mjere: Doprinos razvoju turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine.

post slika

Galerija