ODRŽANO PREDAVANJE NA TEMU BEZBJEDNOSTI NA INTERNETU

14 mar 2018

Seminar na temu „Sajber bezbjednost – izazovi 21. vijeka“ održan je juče (utorak, 13. mart) u Opštini Tivat, a organizator događaja je Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja u saradnji sa Srednjom mješovitom školom „Mladost“ i Omladinskim klubom Tivat.

Među publikom našli su se tivatski srednjoškolci, kojima se obratila sekretarka Sekretarijata za mlade, sport i socijalna pitanja Darka Ognjanović: “Istraživanje koje je uradio “Save the children” pokazalo je da 90% djece uzrasta od 10-15 godina posjeduje mobilni telefon, većina njih nije spremna da ostavi lične podatke na internetu, uključujući i kućnu adresu. Ovi rezultati o ponašanju i navikama djece na internetu, pokazali su da većina djece svakodnevno koristi informaciono-komunikacione tehnologije i pristupa internetu već od svoje devete godine živote”.


Na predavanju se moglo čuti da 90,5% stanovništva ima profil na jednoj od društvenih mreža. Predavač Kenan Duraković, stručnjak iz oblasti bezbjednosti na internetu, istakao je da “sve izgleda kao Veliki brat”, jer “u današnje vrijeme kada koristimo uređaje, u vrijeme kada nas kamere svuda snimaju to može da se iskoristi negativno protiv nas. Da ne pričamo o tome da u svakom trenutku mogu putem interneta da dođem do vaših podataka, vaše adrese i da vam nanesem štetu. Važno je konstantno podizati svijest o važnosti bezbjednosti na internetu”, kazao je Duraković.

Učenicima je podijeljen anoniman test znanja o internet sigurnosti.

Krovna institucija koja se bavi politikom uređivanja sajber bezbjednosti jeste Direkcija za zaštitu od računarskih i bezbjedonosnih incidenata na internetu (CIRT). Na predavanju je pomenuto kako na godišnjem nivou više od million ljudi dnevno budu žrtve sajber kriminala, a manje od 5% kriminalaca bude uhvaćeno. U Crnoj Gori je u prošloj godini bilo 400 prijavljenih sajber incidenata. Duraković je uputio preporuku da na internetu treba objavljivati samo informacije koje smiju biti dostupne svima, nikako lične i zaštićene podatke i sadržaje koji mogu ugroziti ili kompromitovati korisnika interneta.

sa sajber bezbjednosti

post slika