OPŠTINA TIVAT DOMAĆIN ZVANIČNE POSJETE KINESKE PRIVREDNE DELEGACIJE

25 mar 2019

Delegacija kineskih privrednika, predvođena predsjednikom Savjeta za međunarodnu promociju Šangaja, Yangom Jiarongom (Yang Jiarong)  i generalnim sekretarom šangajske privredne komore, Guom Zheom (Gu Zhe), boraviće u prvoj zvaničnoj posjeti Tivtu u periodu 28 - 30. marta.

Tokom boravka u Tivtu predstavnici kineskih asocijacija razgovaraće sa najznačajnijim domaćim privrednicima i međunarodnim investitorima, kompanijama Luštica Development, Adriatic Marinas i Qatary Diar, a imaće susrete i sastanke i u Privrednoj komori Crne Gore.

„Ovo je velika čast, ne samo  za Tivat, već i za Crnu Goru“, saopštio je je Petar Vujović, sekretar Sekretarijata za turizam i preduzetništvo opštine Tivat, koji je i glavni incijator posjete ove visoke privredne delegacije.

Nakon posjete Šanjagu, 2015. godine, Opština Tivat je sklopila pobratimske odnose sa jednom od najbogatijih oblasti u Šangaju – distriktom Jiading.

„Time je započeta naša plodonosna saradnja sa Kinom. Već treću godinu za redom uspješno organizujemo razmjenu naših srednješkolaca i  vršnjaka iz Šangaja, naši učenici svake godine učestvuju na kineskom „ljetnjem kampu pobratimskih gradova“ koji se održava u Šangaju, a uspjeli smo povezati naš Fakultet za mediteranske poslovne studije sa kineskim univerzitetom „Zhejiang Wanli“ iz kineskog grada Ningbo koji broji preko 20.000 studenata. Ono što je do sada nedostajalo je privredna saradnja, i sa te strane izuzetno mi je drago što je konačno urodila plodom naša dugogodišnja upornost i gotovo svakodnevna komunikacija sa našim prijateljima iz Kine ali i brojni pozivi koje smo uputili kineskim privrednicima da dođu i posjete Tivat i Crnu Goru“, naglasio je Vujović.

On je uvjeren da će sastanak predsjednika opštine dr Siniše Kusovca sa kineskom delegacijom, investitorima i domaćim privrednicima, koji su izrazili želju za uspostavljanje privredne saradnje sa Kinom, biti svojevrsna odskočna daska za ekonomsko uvezivanje tivatskih preduzeća sa kineskim privrednicima.

Delegacija iz Kine će imati priliku da obiđe dva najznačajnija investiciona projekta na teritoriji opštine Tivat – Porto Montenegro i Lušticu Bay, a zahvaljujući posredovanju opštine Tivat, imaće sastanak i sa predstavnicima Privredne komore Crne Gore gdje će potpisati memorandum o saradnji između Arbitražnih komisija Crne Gore i Šangaja.

post slika