OPŠTINA TIVAT POSTALA 135. ČLANICA CIVINET MREŽE

07 dec 2017

Opština Tivat postala je članica „Mreže CIVINET Slovenija – Hrvatska – Jugoistočna Europa“ u novembru ove godine. Navedena Mreža, koja je regionalnog karaktera, povezuje gradove i druge subjekte (ministarstva, javna preduzeća, univerzitete, fakultete,  agencije), koji se na području Slovenije i Hrvatske te Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću u gradovima.

Cilj mreže je prenos znanja i dobre prakse, kao i osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se finansirati buduće aktivnosti održivog saobraćaja i bolje mobilnosti. Mreža je osnovana u Ljubljani 25. aprila 2013. godine, kao mreža CIVINET Slovenija – Hrvatska, a 2016. godine preimenovana u CIVINET Slovenija – Hrvatska – Jugoistočna Europa. Svrha Mreže je širiti znanje i iskustva na području energetske efikasnosti i gradskog saobraćaja povoljnijeg za okolinu i krajnje korisnike.

„Saradnja sa regionom na planu energetske efikasnosti i održivog razvoja, Tivtu će donijeti vrijednu i značajnu razmjenu ideja i mogućnost primjene korisnih praksi iz regiona. Ovim će opština Tivat nastaviti pozitivan trend proaktivnog stava kada je u pitanju ova oblast djelovanja i nadam se da ćemo biti lideri održivog razvoja, koji će donijeti dobrobit okruženju u kojem smo“, istakla je Tatjana Jelić, sekretarka za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost u Opštini Tivat.   

Nakon Ljubljane (2013-2016), koordinator Mreže preuzeo je Grad Rijeka (2016-2020). Članovi razmjenjuju ideje, iskustva i informacije, rade zajedno i sarađuju sa Evropskom unijom i nacionalnim vladama po pitanjima saobraćajne politike, propisa i finansiranja.

Opština Tivat će, preko Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, a kroz Mrežu, učestvovati na promociji javnog prevoza i drugih ekoloških prihvatljivih oblika mobilnosti, energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora energije i razvoja ekoloških inovacija. Izuzev Tivta, članice ove mreže su još dvije crngorske opštine Nikšić i Budva.

post slika