Opština Tivat raskinula ugovore sa četiri izvođača radova

29 jun 2022
Opština Tivat raskinula je ugovor sa izvođačem radova na saobraćajnici MR2 zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza, kazao je danas predsjednik opštine Željko Komnenović dodajući da je nakon sastanka sa kompanijom „Civil engineer“ zaključeno da će ugovor biti jednostrano raskinut i pokrenuta procedura naplate penala.
„Ono što je veoma loše i što je istaknuto na sastanku, jeste odnos izvođača radova prema Opštini Tivat. Ova kompanija je prije desetak dana saopštila probleme sa kojima se suočavaju, te tražila uvećanje cijene izvođenja radova za 24%, što je za nas bilo neprihvatljivo po više osnova” kazao je Komnenović.
On je dodao da je izvođač potpuno zaobišao stavke iz ugovorene dinamike radova. Loše je, kaže Komnenović, to što je ta saobraćajnica takva dočekala prve goste.
“Od sjutra teče rok bankarskih garancija u iznosu od 57.000 eura, po ugovoru je određeno da se naplaćuje svaki dan prekoračenja ugovorenog roka. Potpuno je neprihvatljivo da put do najpopularnije plaže bude neprohodan u sezoni. Učinićemo sve da zaštitimo javni interes, ali građani moraju da shvate da su nama ruke vezane kada su u pitanju obligacioni odnosi“ - kazao je on.
Komnenović pojašnjava da je rok za završetak radova koji su počeli 21. juna 2021. bio 300 dana, čija je ukupna vrijednost bila oko 1,1 milion eura sa PDV-om. Zbog nepredviđenih radova rok je produžen, stepen trenutno izvedenih radova je na oko 50% od ukupno ugovorenih radova, a po ugovoru isplaćeno je oko 430.000 eura.
„Potpuno smo zatečeni zahtjevom izvođača da se promijene cijene u ugovoru, iako je definisano da su cijene fiksne i ne mogu se mijenjati tokom postojeće ponude i važećeg ugovora. Izvođač je vrlo isključiv u tome, što je nama neprihvatljivo. U nedjelju će rukovodstvo Opštine sa mještanima Krtola održati sastanak kako bi ih upoznali sa ovom situacijom“.
On je kazao da je potpuno ista situacija sa izvođačem T construction koja izvodi radove na saobraćajnici Cacovo i dječijem igralištu u Donjoj Lastvi.
„Te procedure su već pokrenute. Završeno je oko 80% posla na obje lokacije. I pored aneksa ugovora i raznih prolongiranja, izvođač nije izvršio posao do kraja i ispoštovao Opštinu Tivat. Nije lako raskinuti ugovore, te i tu procijeniti količinu i vrijednost izvedenih radova te dobiti saglasnost nadzora. Opština će u najkraćem roku pokrenuti proceduru za izbor novih izvođača za gradilišta na saobraćajnici MR2, Cacovo, igralištu u Donjoj Lastvi i šetalištu Belane”.
Komnenović ističe da je riječ o naslijeđenim izvođačima koji već duži niz godina posluju na teritoriji opštine Tivat.
“Vrlo smo nezadovoljni njihovim odnosom, a ovo je daleko od interesa građana Tivta, a stav izvođača je da su mogli da rade šta su htjeli. Naći ćemo izvođače koji mogu odgovoriti svim izazovima i pošteno odraditi posao. Naglašavam da Opština nema centa duga prema ovim izvođačima. Čak smo u određenim situacijama firmu Civil engineer i njihove podizvođače stimulisali da završavaju situacije na gradilištu veće vrijednosti, ali to nije urodilo plodom” istakao je on.
Komnenović je kazao i da će Opština pokrenuti pitanje odgovornosti.
„Mi smo imali maksimalno strpljenje zbog koristi grada, cijene se jesu povećale, ali da je posao odrađen pravovremeno ne bi došlo do ovoga. To nije greška Opštine. Mi imamo ugrožen javni interes, a mi se moramo ponašati formalno-pravno. Ovim su ugrožena i prava Luštice Bay i sa njima ćemo morati da vidimo kako da izađemo iz ove situacije. Ovo su situacije koje su iznad mogućnosti opštine, jer je Zakon o javnim nabavkama veoma loš i moramo ga mijenjati ako mislimo da nešto uradimo“.
On je podsjetio da je projekat trpio određene izmjene te da je bilo opravdanih, ali i mnogo više neopravdanih razloga za kašnjenje.  Komnenović ističe i da će raskidom ugovora biti ukazano na neozbiljnost izvođača radova pri nekim budućim javnim pozivima.
„To možemo postići jedino poštujući Zakon o obligacionim odnosima i ugovorene obaveze. A Opština je pokazala da ne želi sporazumno da raskida ugovore, to je naš stav. Želimo izvođače koji će odgovarati interesima grada“ -zaključio je Komnenović.
On je podsjetio da 1. jula stupa na snagu odluka o zabrani građevinskih radova i naglasio da će Opština biti restriktivna prema zahtjevima, te da će imati sluha za svega par strateških projekata, te eventualne hitne sanacije.
Video prilog sa današnjeg press-a:
post slika