ORGANIZATORI I UČESNICI VOJNE VJEŽBE „BOKA BAY 2017“ POSJETILI TIVAT

08 nov 2017

Predsjednica opštine Tivat Snežana Matijević, potpredsjednik opštine Dejan Maslovar i predstavnici opštinske Službe zaštite i spašavanja, ugostili su juče (utorak, 7. novembar) organizatore i učesnike vojne vježbe „Boka Bay 2017“ koja se realizuje u Danilovgradu od 06. do 15. novembra u organizaciji Ministarstva odbrane Vlade Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova – direktorata za vanredne situaciju, a sve u saradnji sa Ministarstvom odbrane Sjedinjenih Američkih Država i Kancelarije za odbrambenu saradnju SAD-a. Vježba se realizuje u sklopu projekta civilno-vojnog planiranja u vanrednim situacijama.

Delegacija organizatora  i učesnika vježbe juče je sa savjetnicom u opštinskoj Službi zaštite i spašavanja Svjetlanom Đikanović, obišla teren i razmatrala postojeće opštinske planove za zaštitu i spašavanje, utvrđujući sve čime Služba raspolaže, odnosno ono što bi joj nedostajalo u slučaju prirodnih katastrofa posebno zemljotresa. Cilj ove vježbe je provjera funkcionalnosti Operativno komunikacionog centra 112, opštinskih planova za zaštitu i spašavanje kroz standardne operativne procedure, komunikaciju i koordinaciju u slučaju zemljotresa, kao i spremnost Vojske Crne Gore i ostalih institucija za podršku u vanrednim situacijama u sistemu zaštite i spašavanja.

Delegaciju su činili predstavnica  Ministarstva odbrane Ljiljana Đukanović, predstavnik Generalštaba Vojske Crne Gore potpukovnik Rade Ćurčić i predstavnici Nacionalne Garde države Mejn.

Predsjednica opštine Tivat istakla je važnost rada i angažovanja u ovoj oblasti, posebno imajući u vidu veliki zemljotres koji je zadesio Tivat i crnogorsko primorje 1979. godine. Liljana Đukanović iz Ministarstva odbrane istakla je „kako su zemljotresi najkompleksnije vanredne situacije, te da je značajno utvrditi šta je to čime opštine raspolažu u ovim slučajevima, a šta je to što im nedsotaje. Posebna pažnja usmjerena je na vježbanje procedura komunikacije.“

Delagacija je prethodno obišla opštinu Herceg Novi, a vježba se ralizuje u Podgorici i Danilovgradu i predstavjla završnu fazu aktivnosti „Razvoj nacionalnog programa vježbi“ u sklopu Državnog partnerstva sa američkom državom Mejn. 

vojna vjezba1

post slika