POČELI RADOVI U SKLOPU PROJEKTA “IRENE”

15 okt 2018

Radovi na rekonstrukciji javne rasvjete i ugradnji solarnih kolektora za grijanje sanitarne vode na krovu sportske dvorane Župa, započeli su tokom proteklog vikenda. Pomenuti radovi se izvode u sklopu projekta “IRENE: Interregional Renewable & ENEergy efficiency network”, koji se realizuje u okviru I poziva programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. –2020. Vrijednost ovih radova iznosi 133.956,80€, a planirana je zamjena 465 svetiljki savremenim LED sistemima, čime će biti ostvaren pozitivan uticaj na životnu sredinu i značajne uštede u budžetu grada.

U sklopu ovog projekta, Opština Tivat će radiće i na jačanju kapaciteta EE tima, u vidu nabavke profesionalne opreme i obuke, zatim će biti odrađeni energetski pregledi zgrada u vlasništvu Opštine Tivat, kao i niz promotivno-edukativnih aktivnosti.

Cilj projekta “IRENE” je doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode podsticanjem održive upotrebe prirodnih resursa u prekograničnim područjima, putem zajedničkog razvoja i umrežavanja lokalnih sistema upravljanja energijom, te podsticati energetsku efikasnost i upotrebu sistema obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

Projekat IRENE - Interregional Renewable & ENEergy efficiency network će trajati 30 mjeseci pod vođstvom partnera Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a pored Opštine Tivat, u projektu učestvuju Zadarska Županija, NVO Eko Centar Delfin, Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar. Ukupna vrijednost projekta je oko 2.000.000€, od čega Opštini Tivat pripada 308,175.00€.

Zbog mogućih zastoja u saobraćaju na trasama zamjene svetiljki na stubovima javne rasvjete, Opština Tivat moli građane za strpljenje i razumijevanje.