„Podsticanje poslovnog ambijenta i uklanjanje biznis barijera u opštini Tivat“

03 jun 2016

Skup „Podsticanje poslovnog ambijenta i uklanjanje biznis barijera u opštini Tivat“ u multimedijalnoj sali opštine okupio je danas impozantan broj tivatskih privrednika i vlasnika firmi.

Sastanku koji je organizovala opština Tivat prisustvovala je predsjednica dr Snežana Matijević, predstavnici Unije poslodavaca, Investiciono razvojnog fonda, Udruženja privrednika Tivta kao i sekretari opštinskih sekretarijata.

Skup na kome je pokrenuta inicijativa za formiranje asocijacije tivatskih privrednika ocijenjen je kao šansa za početak čvršće saradnje i parnerstva između opštine i privrednog sektora.

Predsjednica opštine Snežana Matijević je istakla da činjenicom da na samom početku svog mandata organizuje ovakav skup, želi da poruči da će transparentnost rada lokalne uprave biti osnovni princip njenog budućeg rada. „Želim da na djelu pokažem da mi je cilj da transparentnost i javnost u radu lokalne samouprave bude osnovni princip njenog budućeg rada. Lokalna uprava je dio javnog sektora i kao takva mora uspostavljati intenzivnu saradnju sa preostala dva sektora u društvu. Transparentnost lokalne samouprave podstiče partnerstvo sa NVO i privrednim sektorom. Ovakvi sastanci će biti naša praksa jer samo tako svi možemo doprinijeti da u periodu koji je pred nama realizujemo strateško opredijeljenje naše opštine a to je razvoj malih i srednjih preduzeća“, rekla je Snežana Matijević.

Menadžer opštine Tivat, Zoran Petranović je podjsetio da Tivat prednjači u Crnoj Gori po nivou investicija, da ima najznačajnije investitore, koji su u proteklom periodu realizovali oko 600 miliona eura investicija, dok ukupni iznos investicija iznosi 1,5 do 2 milijarde.

Petranović je podsjetio na niz mjera koje je opština preduzela u proteklom periodu u cilju uklanjanja biznis barijera, od oslabađanja 80 odsto komunalija za hotele sa četiri i više zvjezdica, 70 odsto za garni hotele, obezbjeđivanja kreditnih linija za mala i srednja preduzeća i energetsku efikasnost. On je naglasio da opština želi da bude aktivan partner privrednicima i najavio da je u toku organizovanje prvog dočeka Nove godine u Tivtu sa tivatskim ugostiteljima. „Dobro bi bilo da se privrednici ujedine i da učestvuju u projektima koji se realizuju na području opštine kako bi uzeli svoj dio kolača. Opština je bila proaktivna pa ćemo u cilju uklanjanja biznis barijera na sledećoj sjednici SO 7.juna predložiti smanjenje opštinskih taksi od 50 odsto za objeke koji izlaze na javne površine i puteve i izvođenje muzičkog programa“, rekao je Petranović dodajući da je u cilju uklanjana biznis barijera produženo radno vrijeme opštinskih službi srijedom. On je najavio da će se opština zalagati za ukidanje komunalnih taksi za privrednike i stimulaciju izgradnje objekata za proizvodnju. U predloženom paketu mjera je otvaranje kancelarije za privrednike, opštinskog tima za saradnju sa privrednicima, organizovanje godišnjih sastanaka predsjednice opštine sa privrednicima. Petranović je predložio formiranje „bijele liste“ poreskih obveznika, te da će za privrednike koji uredno plaćaju porez biti ponuđene olakšice. Opštinski menadžer je predložio formiranja odbora privrednika kako bi u saradnji sa opštinom davali svoje predloge za kapitalni budžet opštine.

Đuro Kažić iz Investiciono razvojnog fonda je privrednicima predstavio kreditne linije sa akcentom na turizam, ugostiteljstvo i uslužne djelatnosti, a Zvezdana Oluić, predstavnica Unije poslodovaca Crne Gore je govorila o biznis barijerama na nacionalnom i lokalnom nivou. Ona je istakla da Tivat prednjači po dobrom odnosu sa privrednim sektorom i investitorima i da ohrabruje strateški pravac predsjednice opštine koja se zalaže za transparentnost rada lokalne uprave.

Biljana Matijević, predsjednica udruženja privrednika Tivta je pozdravila velike investicije ali i naglasila da je prepoznavanje lokalnog biznisa od strane opštine do sada bilo selektivno. „Želimo da prepoznate i nas, mala i srednja preduzeća“, poručila je Matijevićeva.

Tivatski privrednici na današnjem skupu raspravaljali su i o konkretnim problemima i modelima za njihovo prevazilaženje. Vlasnik tivatske firme "Objecta", Radojica Krstović u znak zahvalnosti što je prvi put pozvan na sastanak u opštini, doniraće Dnevnom centru za djecu sa posebnim potrebama 2.000 eura. To je izmamilo aplauze prisutnih na skupu.

post slika