Počinju pripremni radovi za izgradnju postrojenja za otpadne vode za TIvat i Kotor

23 jan 2015
U opštini Tivat danas je održan sastanak svih učesnika u projektu zajedničko postrojenja za tretman otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor za koji sutra počinju pripremni radovi.

Sastanku su prisustvovali, predstavnici Opštine na čelu sa predsjednikom Ivanom Novosel, kao i predstavnici kotorske opštine, vododvodnih preduzeća Kotora i Tivta, Vodakoma, kompanije „WTE Wassertechnik", koja će izvoditi radove, kao i predstavbnici KfV banke koja je obezbjedila sredstva za izgradnju.Izvođač i podizvođač su na jučerašnjem sastanku upoznale učesnike projekta planovima dinamike radove. Prvih mjesec dana će se izvoditi pripremni radovi na terenu, a nakon toga počeće izgradnja postrojenja.

 Svi uslovi za izgradnju tog značajnog infrastrukturnog objekta su stvoreni pa izvođač može da uđe u posao, kazao je predsjednik tivatske Opštine, Ivan Novosel istakavši da je sastanak bio veoma konstrzuktivan. „WTE Wassertechnik" je respektabilna kompanija koja je u svojoj tri decenije dugoj istoriji izgradila 102 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a među njima i postrojenje za prešišćavanje u Budvi. „To daje optimizam da će i Tivat i Kotor dobiti u planiranom roku postrojenje koje je izuzetno značajno za obje opštine zabog toga što će se eliminisati svi ispusti koji su išli u zaliv i otvoreno more, kao i svih drugih benefita koje donosi jedna takva investicija", kazao Novosel istakavši da je sastanku prisustvovao i predstavnik KfV banke koji prati sve projekte kao glavni kreditor ovih projekata. „I sa njihove strane imamo garanciju da su sredstva obezbjeđena i da neće biti problema", naveo je predsjednik Opštine.

Postrojenje će se graditi na lokacija Klačina u Đurađevićima, a izvođač radova, komapnija WT-e vasertehnik, počeće sutra pripremne radove, dok će za mjesec dana početi izgradnja postrojenja što će biti i zvanično obilježeno, kazao je predstavnik kompanije WT-e, Dragan Vukadinović.
Projekat, koji treba da se realizuje do kraja 2016. godine, vrijedan je 10.247.000,00 eura, a sredstva su obezbijeđena kreditom kod Njemačke razvojne (KfW) banke. Kamatna stopa iznosi 1,8 do 2,13 % , grejs period trajaće tri do pet godina, a po njegovom isteku otplata kredita je planirana na 12 do 15 godina. Investiciono učešće Opštine Tivat iznosi 58,46 %, a Kotora 41,54 %.
Nadzior nad radovima vodiće konzorcijum „Lahmajer Beohidro",a agencija za implementaciju za Tivat i Kotor preduzeće „Vodakom".

post slika