PORUKA SA LOVANJE: PALJENJE OTPADA MORA PRESTATI ODMAH

31 aug 2017

Usljed sve češćih ekoloških incidenata koji se dešavaju na deponiji Lovanja u blizini Aerodroma Tivat, predstavnici opštine Tivat odlučili su reagovati i poslati poruku da ovakvi incidenti neće biti tolerisani. U pratnji medija Lovanju su danas (četvrtak, 31. avgust) obišli čelnici Opštine zajedno sa predstavnicima Komunalnog preduzeća, komandir Službe zaštite i spašavanja, predstavnici Aerodroma Tivat i predstavnici opštinskog Zelenog Tima. Svi oni osudili su čin nelegalnog paljenja otpada, istovremeno pozivajući da se sve institucije sistema uključe u hitno rješavanje ovog problema.

Potpredsjednik opštine Dejan Maslovar je istakao neophodnost hitnog reagovanja te dodao da će Opština Tivat inicirati sastanak i sa predstavnicima Opštine Kotor u cilju zajedničkog djelovanja. Sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Tatjana Jelić je navela da je Opština Tivat, odnosno Sekretarijat na čijem je čelu poslao dopis Agenciji za zaštitu životne sredine sa molbom uspostavljanja monitoringa kvaliteta vazduha na predmetnom lokalitetu. Jelić je naglasila da ovaj problem „nije od juče“, da se preko noći neće ni riješiti, ali da paljenje otpada mora da stane odmah. Takodje je posebno istakla značaj učešća ekološki osviješćenih gradjana i medija kao partnera u rješavanju ove situacije.
Direktor Komunalnog preduzeća Tivat Tonko Lukšić je istakao da i pored evidentnog napretka u tretmanu otpada je neophodno izvršiti sanaciju bivše deponije Sinjarevo što je uostalom predviđeno i Lokalnim planom upravljanja otpadom. On je kazao da su sredstva za navedene namjene izuzetno visoka i da je nerealno očekivati da Opština Tivat sama iznese navedenu investiciju.
Komandir tivatske Službe zaštite i spašavanja Zoran Barbić je prenio koliko je puta izlazio na lokalitet Lovanja zbog intervencija gašenja požara nastalog paljenjem otpada, ističući istovremeno koliko su štetni i dim i zagađujuće materije koje se tom prilikom produkuju.
Predstavnici opštine Tivat danas su sa Lovanje poslali jasnu poruku, da neće stati na ovome u cilju konačnog i definitivnog rješenja ovog problemaa. Opština Tivat će nastaviti da čini sve što je u njenoj moći: situacija na Lovanji će se pratiti iz dana u dan i svi nadležni biće obavještavani o onome što se na terenu zbiva. Sve službe i institucije imaće punu podršku lokalne uprave u rješavanju ovog problema.

post slika