Posjeta ministarke Bratić Tivtu

22 apr 2021

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, prof. dr Vesna Bratić, boravila je u opštini Tivat, gdje se susrela sa predsjednikom Opštine, gospodinom Željkom Komnenovićem, i njegovim saradnicima. Radni sastanak je protekao u prijatnoj atmosferi, a sagovornici su razgovarali o tekućim potrebama građana Tivta, problemima tivatskih učenika i mogućim modelima njihovog rješavanja.

Pozdravljajući sve prisutne, Komnenović je poručio da je ovaj susret pravi način da se sistematski pristupi rješavanju svih gorućih problema u Tivtu. Nebriga prethodne vlasti, nedomaćinsko ponašanje i nedovoljno investicija, prouzrokovali su loše stanje u školskim objektima, a kao primjer urgentnog problema školske infrastrukture Komnenović je apostrofirao činjenicu da u školi projektovanoj za 500, nastavu trenutno pohađa 1.700 učenika.

„Tivat je jedan od rijetkih gradova u Crnoj Gori koji bilježi pozitivan prirodni priraštaj i stalni porast broja stanovnika, pa je investiranje u novi školski objekat nužnost za dalje uspješno obrazovanje naše djece”, kazao je Komnenović.

O aktivnostima, poteškoćama i prohtjevima samouprave, ministarku su obavijestili i potpredsjednici Tivta, gospodin Vladimir Arsić i Goran Božović, fokusirajući se na realne probleme čijim bi se rješavanjem stvorio podsticaj za razvoj sredine.

Uz zahvalnost na ljubaznoj dobrodošlici, ministarka Bratić je istakla da zajednički prioritet, i Ministarstva na čijem je čelu i tivatske lokalne samouprave, moraju biti podizanje standarda i uslova školovanja: „U tom smislu, imajući u vidu značaj stvaranja boljih uslova za obrazovanje naše djece, nastavljamo sa projektima rekonstrukcije tivatskih škola i ulaganjem u infrastrukturu.” Istovremeno, ministarka je obećala odgovoran i savjestan tretman koji građani Tivta i tivatska opština zaslužuju.

U nastavku posjete, zajedno sa svojim saradnicima i delegacijom lokalne samouprave, ministarka Bratić je obišla i OŠ „Drago Milović”, ispred koje je delegaciju primio direktor Predrag Šušić, te Srednju mješovitu školu „Mladost” gdje je ljubazan prijem priredila direktorica Jovanka Vujačić. Direktori su ministarku upoznali sa uslovima školovanja tivatskih đaka i infrastrukturnim nedostacima ustanova.

Tokom daljeg obilaska, delegacija Ministarstva je posjetila tivatsku Muzičku školu, gdje je prijem organizovala direktorica ove renomirane ustanove, Pina Bubanja, koja je ministarki predočila bogati istorijat i impresivna dostignuća Škole i njenih učenika.

Izuzetno značajan segment na polju saradnje sa tivatskim vaspitno-obrazovnim ustanovama je i radni sastanak doc. dr Martina Ćalasana, člana ekspertskog tima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, sa direktorom OŠ „Drago Milović“, Predragom Šušićem, direktoricom SMŠ „Mladost“ Jovankom Vujačić, samostalnim savjetnikom za prevenciju bolesti zavisnosti – Aleksandrom Dakovićem, v. d. menadžerke Opštine Tivat, Patriciom Pobrić, te načelnikom OB Tivat, Draganom Kontićem. Tema ovog važnog sastanka je bila prevencija nasilja, vandalizma i zloupotrebe nedozvoljenih supstanci u školama, a razgovaralo

se o jednom od mogućih načina uticanja na suzbijanje ovih problema. U pitanju je model koji bi se odnosio na postavljanje video nadzora u školama, koji bi činile kamere sa integrisanim sistemom vještačke inteligencije, odnosno softverom za monitoring, brze pretrage i sličnim naprednim svojstvima. Sagovornici su razmatrali da li je takav model primjenjiv u obrazovnim ustanovama, a osnovna ideja je sagledavanje svih detalja i analiza ovog modela za pilot projekat koji bi se sproveo u dvije gradske tivatske škole. Škole imaju veliki broj učenika, a strateški posmatrano, uzimajući u obzir lokaciju, projektom bi mogao da bude obuhvaćen školski centar. Istovremeno se razgovaralo i o finansijskoj analizi cjelokupnog procesa sa zaključkom da bi, ukoliko bi iznos troškova bio opravdan u odnosu na postignuti rezultat, moguće bilo napraviti partnerstvo i sa drugim opštinama sa ciljem povećanja bezbjednosti djece u školama.

Razvijanje boljih uslova obrazovanja đaka, ali i bezbjednost mladih, u Tivtu, kao i u ostatku Crne Gore, misije su na kojima Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta predano i posvećeno radi.

post slika

Galerija