Potpisan ugovor sa tri nevladine organizacije od posebnog značaja

28 jan 2020

Predsjednik  opštine Tivat dr Siniša Kusovac i predstavnici tri nevladine organizacije koje su od posebnog značaja za Tivat, danas u podne, potpisali su ugovore u Kabinetu predsjednika Opštine Tivat.

Opštinska Komisija za raspodjelu sredstava za projekte tivatskih NVO donijela je odluku da se od 60.000 eura, koliko je ukupno opredijeljenih sredstava za ovu svrhu iz budžeta Opštine za 2020. godinu, 40 odsto sredstava ili 24.000 eura rasporedi za potrebe rada i relizacije programa NVO sa posebnim statusom.

Na osnovu ove odluke sredstva su dodjeljena „Glazbeno-prosvjetnom društvu Tivat“, “Bokeljskoj mornarici - 809 pridružnica Tivat” i Kulturno umjetničkom društvu “Boka”.

„Glazbeno-prosvjetnom društvu Tivat“ dodijeljeno je 13.130 eura. Ova sredstva opredijeljena su za potrebe muzičko-stručnog rada, dopunu uniformi i za održavanje i nabavku instrumenata.

Iz budžeta Opštine Tivat za KUD „Boka“ opredijeljena sredstava iznose 7.370 eura i to za program „Lastovska svadba” u sklopu festivala Purgatorije, dječiji festival folklora „Kolo bez granica”, nabavku nedostajućih djelova nošnji, članarine za UFA i CIOFF kao i za učešće na inostranim festivalima.

Nevladina organizacija „Bokeljska mornarica 809“ – podružnica Tivat ove godine dobila je 3.500 eura za nabavku dijela uniformi, odora i specijalne obuće, zatim za održavanje inventara i za organizovanje javnih tribina o Bokeljskoj mornarici.

Prisutnima su se obratili predsjednik Opštine dr Siniša Kusovac i sekretarka za kulturu i društvene djelatnosti, mr Dubravka Nikčević.

Predsjednik dr Siniša Kusovac istakao je značaj ovih organizacija navodeći da tradiciju grada Tivta treba baštiniti i zato opština Tivat kontinuirano pomaže nevladinom sektoru.

„Prije svega su ljudi, zatim zadatak i organizacija. Kada vi nastupate ne predstavljate samo sebe nego i naš grad. Simbioza je važna, jer ni kada je jedna boja ne odiše onako kako odiše kolorit. Nismo dovoljno bogati da bismo ponudili samo novac, u svakoj organizaciji najvažniji je ljudski faktor.“

Sekretarka za kulturu i društvene djelatnosti mr Dubravka Nikčević pozdravljajući prisutne, uz želju da nastupajuća godina bude makar jednako uspješna kao prethodna, istakla je dobru uzajamnu saradnju nadležnog sekretarijata i ovih nevladinih organizacija.

“Već drugu godinu opština Tivat vrši raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama sa posebnim statusom, shodno novoj Odluci, što se pokazalo kao mnogo bolje rješenje za nesmetano funkcionisanje ovih, za naš grad značajnih organizacija. Želim da naglasim da vaš značaj nije samo u njegovanju kulturne baštine, protokolarne svrhe, već predstavljate važan segment promocije našeg grada.” S toga, neophodnost simbioze kulture, tradicije i turističke prezentacije je suština vašeg djelovanja”.

Predstavnici „Glazbeno prosvjenog društva Tivat“, Boris Lanceroti, KUD „Boka“, Lazar Božović i „Bokeljske mornarice 809 – podružnica Tivat“, Marijan Ribica izneli su niz konstruktivnih prijedloga na čemu im se predsjednik Kusovac zahvalio. Oni su se ovom prilikom osvrnuli i na određene propuste iz prethodnog perioda i podsjetili da su Gradska muzika, mažoretkinje i KUD zadnji put nastupali zajedno 1992. godine u Guči.

„Predstavljali smo Tivat. Na svoju inicijativu.“ rekao je Lazar Božović.

Svi predstavnici izrazili su zadovoljstvo zbog novog načina raspodjele sredstava nevladinim organizacijama koje im omogućava da realizuju svoje aktivnosti.

Ove Nevladine organizacije ne konkurišu za sredstva putem javnog konkursa, već im opštinska komisija iz godišnjeg programa odobrava sredstva za aktivnosti koje su od značaja za podizanje kvaliteta rada, odnosno usluge NVO sa ciljem kvalitetnijeg učešća u programima koji su od značaja za opštinu Tivat.

post slika

Galerija