PREDSJEDNICA OPŠTINE TIVAT NA SIMPOZIJUMU GRADONAČELNIKA

27 feb 2018

Predsjednica Opštine Tivat Snežana Matijevic, na poziv Svjetske banke, boravi na dvodnevnom Simpozijumu gradonačelnika, koji se 26. i 27. februara održava u Beču. Simpozijum pod nazivom „Održivi i inkluzivni urbani razvoj u Jugoistočnoj Evropi“, okupio je 180 učesnika: predstavnike Vlada, lokalnih uprava, lokalnih vladinih organizacija i nevladinog sektora iz zemalja Jugoistočne Evrope. Cilj susreta jeste razmjena iskustava kada su u pitanju ostvareni pomaci na polju vođenja finansija, upravljanja prostorom, rukovođenje i uključivanje građana u donošenje odluka, ali i ukazivanja na izazove i probleme sa kojima su se uprave suočavale.

Predsjednica opštine Tivat učestvovala je na panelu pod nazivom: „Gradska uprava i zajedničko upravljanje – ka većoj društvenoj odgovornosti i poboljšanju pružanja usluga građanima. Na panelu su govorili gradonačelnici Šapca (Srbija), Banja Luke (BiH), Pule (Hrvatska), Velesa (Makedonija) kao i zamjenik gradonačelnika Tirane (Albanija).

Predsjednica opštine Tivat govorila je o praksama koje opština Tivat primjenjuje na polju transparentnosti rada organa lokalne uprave i participacije građana u donošenju odluka.

Simpozijum je početak III faze “Urban Partnership Programme”, a na istom su, kada je u pitanju Opština Tivat, učestvovali predstavnici Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode i Službe predsjednika.

Prvi dan Simpozijuma protekao je u znaku mobilnosti, urbanističkih politika koje gradove čine boljim mjestom za život, u znaku primjena niza ekoloških mjera. Drugi dan obilježili su paneli o praksama vezanim uz postojanje “pametnih gradova” - koncepta “Smart City”, društveno odgovoran i ka potrebama građana orijentisan rad lokalnih uprava.

Foto 2 sa Simpozijuma u Beču