PRIZNANJE ZA PREDSJEDNICU OPŠTINE TIVAT ZA POBOLJŠANJE USLOVA ŽIVOTA RE POPULACIJE

27 feb 2018

Predsjednica Opštine prof. dr Snežana Matijević proglašena je najboljom u okviru kampanje NVO Mladi Romi za odabir Predsjednika opštine koji je svojim zalaganjem u najvećoj mjeri unaprijedila položaj romske i egipćanske manjine u opštini, a na  osnovu odluke NVO Mladi Romi, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Konkurs je objavljen u okviru projekta Zajednička inicijativa za osnaživanje romskog civilnog sektora na Zapadnom Balkanu i Turskoj, koji je usmjeren na uspostavljanje struktura koje će olakšati romskom civilnom sektoru da aktivno učestvuje u lokalnoj i nacionalnoj politici i procesu donošenja odluka i uspostavljanje konstruktivnog sistematskog dijaloga između vlasti i romskih nevladinih organizacija.

Navedena kampanja se sprovodila, osim u Crnoj Gori, još i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji i bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji i rezultirala je odabirom 5 predsjednika opština iz navedenih zemalja koji su doprinijeli unaprijeđenju položaja RE populacije.  

Jačanje dijaloga između opština i romskih zajednica i predstavljanje primjera dobre prakse, kada je u pitanju unaprijeđenje položaja RE populacije, aduti su kojima je Predsjednica zavrijedila ovu počasnu titulu. Jedan od uspješnijih primjera dobre prakse iz Tivta jeste projekat “RE asistent i medijator u nastavi”, koji je finansiran od strane Savjeta Evrope i Evropske Unije kroz projekat “Unaprijeđivanje ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Evropi”, a koji je Opština nastavila da podržava.

Rad odabranih predsjednika biće promovisan kako na lokalnom i nacionalnom, tako i na regionalnom nivou, a odabrani predsjednici će učestvovati u studijskoj posjeti Briselu u aprilu 2018, kada će biti i svečano uručivanje priznanja. 

post slika