Predsjednik Komnenović primio predstavnike Udruženja kineskih kompanija

14 apr 2023

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović sa saradnicima ugostio je juče predstavnike Udruženja kineskih kompanija u Crnoj Gori i sa njima razgovarao o mogućnostima saradnje Tivta sa kineskim tržištem na poljima ekonomije i investicija. Delegaciju je predvodila Ambasada NR Kine u Crnoj Gori, a činili su je predstavnici kompanija CRBC i IETC, koje posluju u Crnoj Gori već duži niz godina.

Ispred Opštine Tivat, pored predsjednika Komnenovića, sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Opštine Jovan Brinić, menadžerka Opštine Patricia Pobrić i sekretar Sekretarijata za privredu Vedran Božinović.

Kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) Montenegro Branch, specijalizovana je za izgradnju infrastrukture, nekretnine i investicije. Podružnica je kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), jedne od četiri najveće državne građevinske kompanije u Kini, sa fokusom na izgradnju infrastrukture, kao što su autoputevi i mostovi, luke, željezničke pruge, aerodromske piste i tuneli u Kini i inostranstvu. U Crnoj Gori je izgradila prvu dionicu auto puta.

Sa sjedištem u Crnoj Gori, kompanija IETC bavi se ekopoljoprivredom, uzgojem organskog povrća i preradom hrane, a uz turističku ponudu planira da izgradi ekološke restorane, te razvija međunarodnu trgovinsku i tehničku saradnju i proširi tržište na jugozapadni Balkan.

Gosti su upoznali tivatsku administraciju sa aspektima poslovanja i realizovanim projektima svojih kompanija.

Komnenović je izrazio zahvalnost Udruženju, kao i Ambasadi NR Kine na interesovanju i prepoznavanju Tivta kao pogodnog partnera u zemlji za proširenje saradnje. On je zajedno sa saradnicima goste upoznao sa ovdašnjim prilikama i budućim kapitalnim projektima u opštini, između ostalih i sa planovima izgradnje novih objekata škola, vrtića, vatrogasnog doma i policijske stanice, te budućeg sportskog kompleksa na prostoru Montepranzo, i pozvao ih da učestvuju u tenderima za izgradnju lokalne infrastrukture, a koji slijede nakon završetka Elaborata o saobraćaju.

Učesnici sastanka razmjenjivali su iskustva i praktične aspekte potencijalne dalje saradnje, sa akcentom na oblasti trgovine i investicija.

post slika