Predsjednik opštine ugostio prvog čovjeka Kreševa (Bosna i Hercegovina)

21 jul 2023

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović ugostio je danas načelnika Općine Kreševo (Bosna i Hercegovina) Renata Pejaka. Povod za susret je zajedničko apliciranje na međunarodnim pozivima za IPA projekte, ali i mogućnost saradnje u drugim oblastima od interesa za ove dvije opštine. U fokusu razgovora bio je aktuelni poziv za projekte u okviru prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, sa posebnim osvrtom na turizam i zaštitu kulturne baštine.

Po riječima načelnika Pejaka, Kreševo broji 4,5 hiljade stanovnika i ovaj kraj posebno je poznat po rudarstvu i kovačkom zanatu, a u posljednje vrijeme evidentan je razvoj proizvodnje materijala koji se koriste u građevinskoj industriji i razvoj prehrambene industrije. Lokalna uprava Kreševa posebno je zainteresovana za razvoj turizma imajući u vidu da se na području Kreševa nalazi jedan od tri najstarija franjevačka samostana, koji datira s kraja XIV vijeka.

Predsjednik opštine Tivat zahvalio je načelniku Pejaku na posjeti i izrazio spremnost da Tivat i Kreševo u budućnosti sarađuju i kontinuirano rade na razmjeni dobrih iskustava i praksi.

post slika