Predstavljena studija „Procjena potencijala za razvoj turizma posebnih interesa u prekograničnoj regiji“

22 jan 2014

Studiju „Procjena potencijala za razvoj turizma posebnih interesa u prekograničnoj regiji“ danas je u multimedijalnoj sali Opštine Tivat predstavila autorka studije dr.sc Romana Lekić, inače šefica katedre za turizam na zagrebačkom veleučilištu VERN-u.

Procjena potencijala je rezultat istraživanja, intervjua i rada autorke u fokus grupama, s ciljem izrade preporuka za razvoj turizma posebnih interesa, zatim identifikacije potencijalnih lokacija za turističku infrastrukturu i mogućih načina za valorizaciju turističkih proizvoda. Prof. Romana Lekić posebno se osvrnula na proizvode turizma posebnih interesa i mogućnostima za njihovu prodaju. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici iz sektora turizma, članovi fokus grupa i predstavnici medija.

 Ova studija izrađena je u sklopu dvogodišnjeg projekta „Održivi razvoj turizma posebnih interesa“ koji ima za cilj da unaprijedi turističku ponudu u prekograničnoj regiji, posebno u predsezoni i postsezoni, osmišljavanjem novih paket aranžmana prilagođenih potrebama najvećih evropskih tržišta na polju gastronomije, enologije, aktivnosti u prirodi, aktivnog odmora, planinarenja, itd.
 
Za realizaciju projekta, Opština Tivat, Turistička organizacija Tivta i JP Komunalno Tivat su osigurali bespovratna novčana sredstva Delegacije Evropske unije u iznosu od 209.560,05 eura kroz IPA prekogranični program Hrvatska-Crna Gora.  Nosilac projekta u Hrvatskoj je Udruga hrvatskih putničkih agencija u partnerstvu sa udrugom Agroturizam Konavle i Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko- neretvanske županije. Ukupna vrijednost projekta je 351.847 eura.

post slika