Predstavnici firme “Lumenia” d.o.o. u posjeti Opštini Tivat

05 sep 2014

Predstavnici slovenačke firme "Lumenia" d.o.o. koja se bavi programom razvoja ulične rasvjete i primjenjene industrije, održali su juče prezentaciju svojih proizvoda i usluga. Prezentaciji su prisustvovali predsjednik opštine Ivan Novosel, sa saradnicima. Predstavnici „Lumenie“ iskazali su interesovanje za saradnju i partnerstvo sa opštinom Tivat na poljima inovativne tehnologije u domenu zamjene uličnih svetiljki sa LED rasvjetom.

 

Inače firma je osnovana 2010. godine od matične kuće STRIP'S d.o.o. Akcenat u proizvodnji stavljen je na izradu led svjetiljki, koje su u potpunosti reciklažne i čije je štetno zračenje svedeno na minimum. Uz jednostavan, a veoma inovativan dizajan ovih svjetiljki, potrošnja električne energije bila bi praktično prepolovljena dok bi se troškovi održavanja sveli na minimum. Posebna pažnja posvećena je uštedi električne energije te su navedene sijalice u potpunosti modularne. Uz pomoć programa upravljanja, svakom svjetiljkom može se upravljati pojedinačno, te po potrebi smanjiti ili pojačati njen intezitet osvijetljenosti i na taj način postići dodatne uštede. Prema dosadašnjem iskustvu, korišćenjem ovako prilagodljivih svjetiljki efekat uštede može dostići i do 75 % u odnosu na izuzetno visoke troškove koji se izdvajaju za potrebe javne rasvjete. 

 

Predstavnici firme "Lumenia" bez novčane nadoknade, odradiće danas pilot projekat u Drugoj dalmatinskoj ulici, u okviru kojeg će postaviti četiri ovakve svjetiljke, te će nakon mjesec dana biti prikazani rezultati njihove potrošnje.

 

SLUŽBA PREDSJEDNIKA