PREDSTAVNICI TIVTA NA DODJELI NAGRADA „EVROPSKE NEDJELJE MOBILNOSTI“

22 mar 2018

Predsjednica opstine Tivat Snežana Matijević i sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Tatjana Jelić prisustvovale su sinoć, 21. marta 2018. godine, ceremoniji dodjele godišnjih nagrada „Evropske nedjelje mobilnosti 2017“ u Briselu, u organizaciji Evropske Komisije. Ceremonija je održana na sceni teatra „Du Vaudeville“. Tivat je jedan od 3 grada koji su se plasirali u finale  u kategoriji „manjih gradova“ (manje od 50.000 stanovnika), zajedno sa gradovima Igoumenitsa iz Grčke i Lindau iz Njemačke. Za pobjednika u ovoj kategoriji proglašen je grad Igoumenitsa.

Predsjednica opstine preuzela je plaketu za ostvaren uspjeh Tivta samim ulaskom u finale, budući da je Tivat izborio svoje mjesto u finalu u velikoj konkurenciji - za nagradu je konkurisalo 2600 gradova iz 60 zemalja. Na ostvarenim uspjesima Tivta u domenu promocije održive mobilnosti I uključivanja šire zajednice u aktivnosti, predsjednici opstine i sekretarki Jelić čestitali su evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc, kao i generalni direktor za zaštitu životne sredine Evropske Komisije Daniel Calleja.

„Nadam se da će isticanjem gradova finalista, njihove aktivnosti inspirisati druge da prigrle ključnu poruku „Evropske nedjelje mobilnosti“ – održiva mobilnost pravi je izbor za sve“, kazala je Violeta Bulc, na ceremoniji.

U kategoriji „velikih gradova“ pobjedu je odnio Beč (Austrija), dok su preostali finalisti bili Granada (Španija) i Prag (Češka Republika). U kategoriji gradova koji primjenjuju planove održive urbane mobilnosti nagrada je pripala gradu Turda (Rumunija), dok su finalisti bili Mančester (Velika Britanija) i Milano (Italija). Tivat je među finalistima bio jedini grad predstavnik Zapadnog Balkana.

Ceremoniju dodjele nagrada prate dvodnevne radionice i predavanja iz oblasti održive mobilnosti, a posjeta Briselu finansirana je od strane Evropske Komisije.

EMWA Finalisti

post slika