Prijem za posadu italijanskog jedrenjaka „Palinuro“

02 jul 2024

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović ugostio je posadu broda italijanske Ratne mornarice, školskog jedrenjaka “Palinuro” koji do 4. jula boravi na vezu u Tivtu.

“Tivćani su okrenuti pomorstvu i mornaričkoj tradiciji, pa sam siguran da ih raduju bijele mornaričke uniforme koje viđamo na Pinima i u gradu” – istakao je Komnenović i poželio doborodšlicu kapetanu broda Samuelu Mondinu i članovima posade u pratnji.

Mondino je predsjedniku opštine i Tivćanima zahvalio na gostoprimstvu, podsjećajući da je brod posljednji put u Tivtu boravio u ljeto 2017. godine. Posadu broda čine i polaznici Vojne mornaričke škole “Francesco Morosini” iz Venecije, njih 59. Po riječima gostiju iz Italije, vrijeme u Tivtu iskoristiće za obilazak grada i upoznavanje sa lokalnim atrakcijama, pa je tako posadi broda omogućen besplatan ulaz u prostor “Muzeja i galerija” Tivat. Nakon Tivta “Palinuro” odlazi za Bari, Ankonu, pa Trst.

Za vrijeme boravka jedrenjaka u Tivtu, organizovani su dani otvorenih vrata, pa su zainteresovani građani i turisti „Palinuro“ mogli da obiđu u određenim terminima.  U srijedu 3. jula, brod je dostupan za posjete od 09-11.30 i od 16-20 časova.

Palinuro je sagrađen 1934. u Nantu (Francuska), a u vlasništvu Italijanske mornarice nalazi se od 1951. godine. Ovaj školski brod je trojarbolni barkantin i nosi 1000m jedarskog platna.

post slika

Galerija