Prijem za učesnike III Međunarodnog festivala dječijeg folklora “Kolo bez granica”

25 aug 2023

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović ugostio je učesnike i organizatore III Međunarodnog dječijeg festivala folklora “Kolo bez granica”, koji je sinoć svečano otvoren na Pinama, a trajaće do 27. avgusta. Festival u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Boka”, u Tivtu je okupio više od 400 djece iz 7 zemalja.

Svečanom prijemu u multimedijalnoj sali Opštine, zajedno sa liderima gostujućih delegacija, prisustvovao je po jedan par dječijih ansambala iz Slovačke (KUD „Podpolanček“, Detva), Slovenije (KUD „Študent“, Maribor), Bugarske (KUD „Iskritza“, Sofija), Sjeverne Makedonije (KUD „Ljupčo Santov“, Kočani), Bosne i Hercegovine (KUD „Lola“, Sarajevo) i Hrvatske (KUD „Preporod“, Dugo Selo, Zagreb), te predstavnici tivatskog KUD-a „Boka“.

Prvi čovjek opštine poželio je dobrodošlicu gostima. „Hvala vam što ste sinoć uljepšali gradsku rivu Pine i što ste učesnici festivala koji u našem gradu po treći put uspješno organizuje KUD „Boka“. Zahvaljujući svima vama, vidjeli smo mnogo dječijih osmjeha. Prikazali ste nošnju, bogatstvo tradicije i običaja vaših zemalja, a najvažniji dio ove prelijepe priče je vaše druženje, interakcija između gradova i da se iz Tivta vratite bogatiji za brojna prijateljstva i iskustva. Zato mi je izuzetno drago što festival raste i što je iz godine u godinu brojniji“ istakao je Komnenović i zahvalio svima koji su dali doprinos u realizaciji ove manifestacije.

Direktor festivala Vidak Božović zahvalio je Opštini Tivat i Sekretarijatu za društvene djelatnosti na pruženoj podršci i razumijevanju značaja projekta za djecu i očuvanje tradicije Tivta, Boke i cijele Crne Gore. „To je veliki vjetar u leđa KUD-u „Boka“, koji trenutno broji više od 200 članova. Naše „Kolo bez granica“ i prijateljstvo sa drugim zemljama se širi, a plodovi festivala već se vide. Svake godine djeca kao najslađi ambasadori iz Tivta sa sobom nose nova lijepa i dragocjena iskustva i nadam se da će ova sala u narednim godinama biti sve punija. Naš ansambl je ove godine posjetio BiH, Sloveniju i Bugarsku, a naredne godine čeka nas i Sjeverna Makedonija“ poručio je Božović.

Program festivala nastavlja se večeras uz folklornu radionicu i bioskop na otvorenom -koncert „Kad prošetam Crnom Gorom“, a zatim i Međunarodnu festivalsku paradu i Gala koncert koji će biti održani na Pinama u subotu. Pored učesnika iz šest gostujućih zemalja, na festivalu se predstavljaju i domaći ansambli iz Petnjice, Cetinja, Herceg Novog i Tivta.

Međunarodni dječiji festival folklora "Kolo bez granica" održava se pod pokroviteljstvom Opštine Tivat, a podržan je od strane Turističke organizacije Tivat, JU Centar za kulturu Tivat, projekta Porto Montenegro, kao i brojnih sponzora.

post slika