PROGRAMSKA KONFERENCIJA IPA PREKOGRANIČNOG PROGRAMA HRVATSKA – CRNA GORA 2007-2013

25 feb 2016

Predstavnici Opštine Tivat učestvovali su juče na Programskoj konferenciji IPA prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora koja je održana u Podgorici.
Konferencija je organizovana povodom završetka trajanja ovog Programa koji je počeo 2008. i kroz tri javna poziva dosad je ugovoreno 17 projekata ukupne vrijednosti oko 6,5 miliona eura.
Na konferenciji su govorili ambasador Aleksandar Andrija Pejović, državni sekretar za evropske integracije i nacionalni koordinator za Ipu, Ines Kos, direktorica Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Franka Vojnović, načelnica Sektora za politiku regionalnog razvoja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

Tokom konferencije su predstavljeni ostvareni rezultati u okviru IPA Prekograničnog programa Hrvatska – Crna Gora 2007-2013, a predstavnici institucija i organizacija korisnika su, kroz učešće u tri panel diskusije po programskim mjerama, predstavili dostignuća i ostvarene rezultate kroz projekte koji su realizovani. Opština Tivat je kroz ovaj program realizovala dva projekta: projekat “Baština-Pokretač razvoja” u okviru programske mjere 1.1 Zajedničko djelovanje za zaštitu životne sredine i projekat SUD-SIT u okviru mjere 1.2. Zajednički turistički i kulturni prostor predstavljen.
Šansu koju je pružio ovaj program iskoristilo je ukupno 80 partnera, iz javnih institucija NVO, opština i županija, obrazovnih institucija, poslovnih udruženja razvojnih agencija, međunarodnih organizacija i sportskih klubova.
Realizovani su značajni projekti u oblastima zaštite životne sredine, prirodnog i kulturnog nasljeđa, socioekonomskog razvoja, s naglaskom na turizmu, jačanja saradnje između institucija, građana i civilnog društva, te u oblastima kulture, obrazovanja i sporta u cilju podsticanja razvoja zajednice i poboljšanja susjedskih odnosa
Uspješna saradnja Crne Gore i Hrvatske će se nastaviti u okviru novog trilateralnog programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora IPA 2014-2020. Program finansira Evropska unija kroz Instrument pretpristupne podrške. 
U okviru ovog programa korisnicima će na raspolaganju biti bespovratna sredstava EU u iznosu od 57,1 miliona eura, dok ukupna vrijednost programa s nacionalnim sufinasiranjem iznosi 67,2 miliona eura. Ova sredstva su opredijeljena za realizaciju projekata koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštite životne sredine, promociji energetske efikasnosti, razvoju turizma i očuvanju kulturne i prirodne baštine, kao i jačanju konkurentnosti i razvoju poslovnog okruženja.

post slika