PROSLAVLJEN DAN OPŠTINE, TIVAT JE VELIKO GRADILIŠTE I USPJEŠAN BREND

22 nov 2018

Tivat je ponosan na svijetlu prošlost, na aktuelan trenutak razvoja grada ali i ubijeđen u blistavu budućnost i dalji napredak – poruka je jučerašnje proslave Dana opštine Tivat. Praznik je obilježen cjelodnevnom manifestacijom uz učešće Dječijeg saveza, učenika tivatskih škola, tivatskih privrednika, opštinskih službi, sekretarijata, institucija i ustanova, i brojnih zvanica i gostiju.

„U Tivtu se realizuju projekti vrijedni ukupno oko dvije milijarde eura. Naš Tivat je kao uspješan brend Crne Gore, zahvaljujući dinamičnoj reformi lokalne zajednice, stvorio neophodne preduslove za ekonomski prosperitet dajući time značajan doprinos razvoju Crne Gore. Tivat je turistička destinacija u Crnoj Gori u koju se rado dolazi. On je investiciona destinacija koju, kao svoj dom, vide prestižni globalni investitori i kompanije čija ulaganja su doprinijela da Tivat, ne samo bude motor turističkog i ekonomskog razvoja juga već i Crne Gore, i, prepoznatljiva destinacija na Mediteranu. Prepoznali smo razvojne šanse. Njihovom uspješnom realizacijom Tivat je danas među najprestižnijim turističkim destinacijama Mediterana. Pred nama je sada izazov da u tom redu Tivat bude među najboljima“, ocijenio je predsjednik Opštine dr Siniša Kusovac na svečanoj sjednici Skupštini Opštine.

Prema njegovim riječima, krajem ove godine, najznačajnija ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu počinju da se ostvaruju otvarajući vrata unapređenju života i rada u Tivtu.

„Počeli su radovi na izgradnji druge faze saobraćajnice MR 1 vrijedni 2,97 miliona eura, do kraja godine ili početkom sljedeće biće raspisan tender za izgradnju saobraćajnice MR2 kao novog kraka poveznice poluostrva Luštica sa Tivtom. Počeli su radovi na izgradnji prvih 400 metara šetališta lungo mare staze u Krašićima, vrijedni 700.000 eura; završena je rekonstrukcija DTV Partizan u centru grada vrijedna 500.000 eura. U rekonstrukciju kulturnih institucija, Opština Tivat uložila je ukupno više od miliona eura; do kraja godine počeće i izgradnja multifunkcionalnog objekta sa Centrom za djecu sa smetnjama u razvoju. U tom objektu smjestiće se i Crveni krst, mjesna zajednica I dnevni boravak za stare. U širem jezgru Tivta završena je komunalna i vodovodna infrastruktura, a za asfaltiranje lokalnih puteva koje slijedi opredijeljeno je 1.5 milion eura. Urađena je eksproprijacija i riješeni imovinsko pravni odnosi za početak izgradnje prvog od dva kružna toka na budućem bulevaru. Dva novoosnovana preduzeća – Parking servis i Autobuska stanica, ostvaruju pozitivne rezultate u poslovanju i planiraju nova ulaganja“, naveo je predsjednik. On je naglasio da se u Tivtu i tokom jučerašnjeg nevremena pokazala spremnost da se pritekne i pomogne, što prazniku daje puni smisao, zahvalivši se svim opštinskim službama. Čestitao je redakciji Radio Tivta 36 godina rada.

Predsjednik Skupštine Opštine Ivan Novosel ocijenio je da je Tivat danas „i veliko gradilište i velika arena“.

„Realizovani su i započeti brojni projekti. Strateški plan Opštine je trasirao dalji pravac razvoja koji predviđa značajne investicije i ogromna ulaganja. Veliki investitori poput Adriatic Marinasa i Luštice Development razvijaju projekte planiranom dinamikom i u skladu sa najvećim standardima. Iz godine u godinu, Tivat je bogatiji za nove hotelske, turističke i druge sadržaje visoke kategorije“, ocijenio je Novosel.

Prema njegovim riječima, lokalna uprava čini sve da bude dobar servis građana, ali i podrška i ozbiljan partner sadašnjim i budućim investitorima.

„Iz sosptvenih sredstava i značajnu pomoć Vlade realizovani su ili se planiraju brojni projekti, naoričito u oblasti lokalne infrastrukture“, dodao je Novosel.

On i Kusovac čestitali su zvanicama i odbornicama i svim građanima i građankama Tivta, prijateljima ovog grada i dvije slave koje se obilježavaju 21. Novembra – Aranđelovdan i Gospu od zdravlja.

„Grade naš, čestitamo ti praznik sa željom da ti svaki dan bude obasjan suncem mladosti i dječijih osmijeha. Jer grad koji ima veseli i zadovoljni podmaladak je grad koji ima svijetlu budućnost. Želimo ti da budeš još ljepši, da se još više razvijaš i rasteš sa nama. Srećan praznik“, uputio je čestitku svom gradu učenik prvog razreda OŠ „Drago Milović“ Ivan Vojnić.

Na svečanoj sjednici uručena je godišnja nagrada najboljem studentu – ove godine je to Sandra Pean, studentkinja Fakulteta političkih nauka sa prosjekom 9,65.

Sjednica je počela intoniranjem himne Crne Gore i odavanjem pošte minutom ćutnje stradalima u NOB i oslobođenju Tivta.

Orkestar Muzičke škole Tivat i solistkinja Rezeda Valejeva izveli su „Dobro jutro Crna Gora“, numeru Danijela Popovića, kao i „Sunce drugarstva“ Dragana Radulovića.

Sjednici su prisutvovale brojne zvanice među kojima ministarka u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, poslanica u Skupštini Crne Gore Jovanka Laličić, predstavnici Vlade i vladinih preduzeća, državnih ustanova i institucija, predstavnici diplomatskog kora među kojima ambasadori Kine, Slovenije i Hrvatske te generalni konzul Srbije, Vojske Crne Gore, MUP-a, Tužilaštva, državnih organa, zvaničnici susjednih opština, Zajednice opština, SUBNOR-a, predsjednici opštine i SO iz ranijih saziva, predstavnici investitora i tivatske privrede, crnogorskih i opština pobratima, odbornici i drugi gosti. Na sjednici su pročitani telegrami čestitki koje su uputili predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Program svečanog obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima delegacija Mornarice Vojske Crne Gore, UBNOR i Opštine Tivat i Dječijeg saveza predvođenih predsjednikom Kusovcem.

Trku mira od crkve Sv Roka do Spomenika trčali su braća Filip i članovi Omladinskog kluba. Dr Ivan Belan koji je pokrenuo tradicionalnu trku danas nije učestvovao.

Ispred Opštine je potom upriličena ceremonija predaje zastave odredu Bokeljske mornarice, svečani defile kroz grad, te kolo Bokeljske mornarice na šetalištu Pine.

Sekretarijat za kulturu i privrednici Tivta, sa Trga magnolija priredili su proslavu „Gradu za rođendan“. Predsjednik Opštine dr Siniša Kusovac presijekao je rođendansku tortu grada koja je tom prilikom proslužena posjetiocima.

Podijeljene su poklon kese sa promotivnim materijalom Tivta i novinama “Sa požutjelih stranica”, te flajeri Turističke organizacije Tivat o programu za novogodišnje praznike na rivi Pine. Ugostitelji su čestitali građanima Tivta Dan opštine nudeći osvježenje i konzumaciju proizvoda iz svoje ugostiteljske ponude. Muzički ugođaj obezbijedila je Klapa “Romansa”- Udruženja penzionera Tivat.

 

Predaja zastave Bokeljske mornarice

cestitka gradu

post slika