Prva platforma u Crnoj Gori za spašavanje i gašenje na visini predata tivatskim vatrogascima

20 jun 2019

Predsjednik opštine Tivat dr Siniša Kusovac predao je danas ključeve vatrogasne hidraulične platforme za gašenje požara i spašavanje na visini, prve u Crnoj Gori, komandiru Službe zaštite i spašavanja Tivat (SZS), Zoranu Barbiću.
Na gradskoj rivi Pine potom je upriličena prezentacija rada i performansi korpe radne visine 27 metara, smotra vozila, opreme i tehnike Službe zaštite i spašavanja Tivat.
Predsjednik Kusovac izrazio je zadovoljstvo što SZS Tivat prvi u Crnoj Gori dobija ovu vrstu vozila, za čiju nabavku je bilo obezbijeđeno oko 100.000,00€ a pripadnici SZS već prošli obuku za rukovanje.
„Hidraulična platforma naravno ne treba bude oprema samo za Tivat, već, za slučaj potrebe, da budemo na usluzi i za sve primorske opštine. Možemo da se pohvalimo da naša služba zaštite predstavlja jednu od tehnički najopremljenijih u Crnoj Gori, što naravno predstavlja i zadatak za njih da, uz ovakvu tehničku opremljenost, u bilo kojoj situacijI po bilo kom osnovu mogu promptno da reaguju. Profesija vatrogasca i spasioca je globalno jedna od pet najpoštovanijih i sada je na njima da uvijek budu, kao i od sada, adekvatno pripremljeni za reakciju i da sa požrtvovanjem rade na čast svima nama“, rekao je predsjednik.
Komandir SZS je istakao da su ulaganja u tu službu iznosila oko 250.000,00€ i zahvalio se Opštini što je ovu službu prepoznala kao službu od velikog značaja za građane i posjetioce.


„Radi se bez sumnje o vozilu od velikog značaja za primorski region. Platforma ima horizontalni dohvat korpe minimum 17 metara, nosivost 400 kilograma a do korpe vode aluminijske pomoćne stepenice uz hidraulični most. Vozilo, pored ostalog, ima monitor za gašenje požara na platformi, agregat za električnu energiju, ventilator za dim, crijeva visokog pritiska i spremnik za komprimirani vazduh, dva kompleta izolacionih aparata za disanje, motornu pilu za drvo, hidraulično vitlo i dva svjetlosna reflektora“, rekao je Barbić.
Predstavnici opštine, Direktorata za vanredne situacije MUP Crne Gore, javnih preduzeća i brojni posjetioci na Pinama, imali su priliku da vide prezentaciju svih operacija platforme, njen horizontalni domet, spašavanje i evakuaciju, te gašenje sa visine koje je izvedeno preko jarbola školskog broda „Jadran“. Istovremeno je akcija SZS obezbijeđena i sa mora, odakle je dejstvovao vatrogasni brod „Jovana“.
Prava atrakcija za posmatrače bila je prezentacija dizanja i transporta nosila sa povrijeđenom osobom.
Prethodno je juče održana i sjednica Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje. Na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik opštine, ocijenjeno je da su ulaganja u opremu SZS i edukaciju njenih pripadnika na izuzetno visokom nivou a od početka godine su zabilježene 102 intervencije.
Zaključeno je da će od 1. jula do 1. septembra biti uvedeno 24h dežurstvo u Krtolima, gdje takođe treba obezbijediti kontinuirano snabdijevanje gorivom vatrogasnih vozila koje koristi DVD Krtoli.
SZS Tivat raspolaže sa tri vatrogasna plovila te je zaključeno da ih treba koristiti za gašenje u priobalnom pojasu. Neophodno je unaprijed definisati gdje bi trebalo da budu smješteni pripadnici vatrogasnih službi koji bi u Tivat stigli u slučaju međunarodne pomoći,a predloženo je da se razmotri mogućnost uvođenja dodatnih čuvarskih službi u određenim rejonima tokom ljeta. Na sastanku je saopšteno da je na snazi zabrana paljenja komunalnog otpada.
U prošloj godini SZS je putem javnih nabavki dobila i novo malo navalno vozilo za uske ulice i za početno gašenje požara sa dva odvojena nova sistema za gašenje pjenom i u te svrhe je utrošeno 59.206,05 €. DVD „Krtoli“ je dobilo korišćeno vatrogasno vozilo kapaciteta 7.000l vode, a za te potrebe Opština je izdvojila 14.889,99 €.

IMG 1703

  IMG 1701IMG 1705IMG 1704

post slika