Radionica „Gradovi bez korupcije, gradovi s budućnošću“

16 maj 2013

U Opštini Tivat  protekla dva dana je održana radionica u sklopu projekta „Gradovi bez korupcije, gradovi s budućnošću“.  Projekat sprovodi Institut Svjetske banke (ISB) i Partnerska fondacija za lokalni razvoj (FDPL) kao dio programa Svjetske banke – Austrija za urbano partnerstvo, a Tivat je jedna od dvije opštine iz Crne Gore koje su izabrane da učestvuju u ovom projektu.

 

 Radionici su prisustvovali glavna administratorka Opštine Jovanka Laličić, predsjednik Skupštine Ivan Novosel, sekretarka Sekretarijata za upravu i društvene djelatnosti Bosiljka Radonjić, sekretarka Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj Rajka Jovićević, sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Tatjana Jelić, sekretar Sekretarijata za informacione sisteme i zajedničke poslove Goran Božović, sekretarka Sekretarijata za stambeno komunalne poslove i saobraćaj Zorica Gverović, direktor Direkcije za investicije i razvoj Peđa Obradović, direktorica Direkcije za imovinu Rita Mitrović, odbornici Dubravka Nikčević i Vladimir Arsić,  i Ivona Petrović.

 

Cilj Programa za urbano partnerstvo je jačanje kapaciteta lokalnih vlasti u Jugoistočnoj Evropi. Program obezbeđuje praktični alat rukovodiocima u lokalnoj samoupravi za efektivno upravljanje urbanim razvojem za inkluzivni i održivi rast. Komponenta „Gradovi bez korupcije – gradovi s budućnošću“ fokusira se na prenošenje praktične metodologije za sprečavanje korupcije, inspirisane uspješnim iskustvom u tretiranju i sprečavanju korupcije u La Pazu.
Pristup podrazumijeva strateški i participativan proces koji se sprovodi unutar lokalne samouprave. Proces prati korake strateškog planiranja, od dijagnoze do pripreme rješenja, te njegove implementacije, fokusira se na mijenjanje potencijalno korumpiranih organizacijskih sistema.
Nakon radionice utvrđeni su naredni koraci realizacije ovog projekta koji za konačan rezultat ima izradu Akcionog plana za borbu protiv korupcije u Opštini Tivat.

        2013-05-15 14.17.19        2013-05-15 14.17.39

post slika