RADIONICA O LEPTIRASTOJ VAŠI ZA BOKELJSKE PROIZVOĐAČE

14 dec 2018

prof. dr sanja radovicRadionica o leptirastoj vaši (Aleurocanthus spiniferus) namijenjena poljoprivrednim proizvođačima iz Boke biće održana u ponedjeljak, 17. decembra u 10 časova u multimedijalnoj sali u zgradi opštine Tivat.

“Imajući u vidu štete koje na citrusima na crnogorskom primorju pričinjava ova vaš, Uprava za bezbjednost hrane, veterninu i fitosanitarne posloveje odlučila da oganizuje radionicu kako bi proizvođače upoznali sa karakteristikama ove vaši i mjerama borbe protiv njene ekspanzije. Stoga pozivamo proizvođače citrusa da prisustvuju radionici na kojoj će biti podijeljena i informativna brošura o ovom štetnom insektu”, saopštila je Radmila Kilibarda, savjetnica za poljoprivredu u Sekretarijatu za turizam i preduzetništvo.

Predavanje će održati  entomolog prof.dr Sanja Radonjić koja vodi posebni nadzor nad ovim insektom u okviru Programa fitosanitarnih mjera.

Ovaj štetni organizam uočen je prvi put u Evropi 2008. godine u zasadima citrusa na jugu Italije,  četiri godine kasnije je potvrđen u Hrvatskoj, a u oktobru 2013. godine u Crnoj Gori u zasadu citrusa u Đenovićima. Tokom 2014. godine je utvrđena i na području Bara, kasnije na cijelom primorju, a nakon prvih nalaza na citrusima nađena je i na drugim biljkama domaćinima: vinova loza, nar, ukrasne biljke (ruža, bršljan, lovor, glicinija i dr.).

“Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je više puta pozivala proizvođače citrusa da sprovedu fitosanitarne mjere u cilju uništavanja i sprečavanja širenja leptiraste vaši i ova radionica je još jedan vid podrške proizvođačima u borbi sa ovom štetočinom”, dodala je Kilibarda.

Radionioci će prisustvovati i predstavnici primorskih opština, savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji,  fitosanitarni inspektori i savjetnici za zdravlje bilja Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

 

post slika