TIVAT JE JEDAN OD DOMAĆINA IGARA MALIH ZEMALJA EVROPE

14 dec 2018

Tivat će biti jedan od domaćina 18. Igara malih zemalja Evrope /IMZE/ koje će se sljedeće godine održati od 26. maja do 2. juna, u organizaciji Crnogorskog olimpijskog komiteta /COK/. Predsjednik opštine Tivat dr Siniša Kusovac razgovarao je tim povodom sa predstavnicima COK-a Igorom Vušurovićem i Borisom Sekulićem.

U okviru multisportskog takmičenja, u Tivtu će, u sportskom centru Župa, biti održan petodnevni turnir u stonom tenisu čime će i grad Tivat bio uključen u organizaciju. Predsjednik Kusovac je izrazio spremnost Opštine Tivat da pomogne u organizaciji i bude najbolji domaćin sportistima i drugim gostima.

“Mi želimo da predstavimo Tivat i sve što on ima i nudi, na najbolji mogući način. Vjerujemo da imamo šta da pokažemo i najelitnijim gostima ovog takmičenja”, rekao je predsjednik.

Vušurović je istakao da se tokom petodnevnog događaja očekuje dolazak više od 200 novinara koji će izvještavati o sportskim dešavanjima ali i prenositi impresije o gradovima domaćinima i onome što nude.

“Pred nama je najveći sportsko-organizacioni izazov sa kojim se Crna Gora susreće u svojoj sportskoj istoriji. Ugostićemo i devet ministara sporta, kao i neke vrlo značajne ličnosti na svjetskom nivou, budući da je ovo, pored sportskog, istovremeno i važan političko-ekonomski događaj”, rekao je Vušurović.

Na Igrama malih zemalja Evrope Crna Gora nastupa od 2011. godine a punopravno članstvo u asocijaciji stekla je dvije godine ranije na skupštini održanoj na Kipru. Po principu kružnog sistema, sve zemlje članice imaju obavezu organizovanja takmičenja u razmaku od dvije godine. Asocijaciju čini devet nacionalnih olimpijskih komiteta čije zemlje imaju manje od milion stanovnika: Andora, Malta, Monako, Luksemburg, Lihtenštajn, Island, Kipar, San Marino i Crna Gora. Ovo međunarodno sportsko takmičenje prepoznato je u svijetu preko EOK /Evropski olimpijski komitet/, kao i MOK (Međunarodni olimpijski komitet).

Nakon svečane ceremonije zatvaranje IMZE u San Marinu 2017. godine, Crna Gora i naš olimpijski komitet zvanično su počeli sa pripremama za organizaciju ovog multisportskog takmičenja.

post slika