Radionica o učešću javnosti u procesu zaštite, planiranja i upravljanja pejzažom

17 jun 2014

U okviru projekta "Baština-Pokretač razvoja", u multimedijalnoj sali Opštine Tivat 14.06.2014.godine održana je Radionica o učešću javnosti u procesu zaštite, planiranja i upravljanja pejzažom.
Izlaganjem o novoj evropskoj Povelji o prostornom planiranju, skup je otvorio jedan od trojice eksperata koji su radili na ovom važnom dokumentu, počasni predsjednik Evropskog savjeta prostornih planera, Luc-Emile Bouche-Florin (Luk-Emil Buš-Floran).
Osim predstavljanja sadržaja povelje, uvaženi arhitekta i prostorni planer govorio je posebno o baštini i pejzažu u okviru ovog dokumenta, te o demokratskoj participaciji u planiranju prostora, čemu je u novoj povelji posvećena posebna pažnja.

Luc-Emile Bouche Florin će evropsku Povelju o prostornom planiranju, donesenu u Barseloni 2013, o kojoj je govorio na jučerašnjoj radionici, za nekoliko dana predstaviti na velikom samitu ministara za uređenje prostora zemalja Evrope, koji će biti održan u Atini. U tom smislu, eksperti koji su vodili participativni proces u Dubrovniku i u Boki Kotorskoj prezentiraće rezultate sprovedenih istraživanja. Također, namjera je predstaviti metode uključivanja javnosti u proces zaštite i upravljanja prirodnim i kulturnim naslijeđem u nekoj od zemalja Evropske unije, kao i metode uključivanja javnosti u procesima prostornog planiranja u odnosu na pejzaž. Pejzažu i njegovoj zaštiti u novoj Povelji o prostornom planiranju posvećena je posebna pažnja, s čime će učesnici biti upoznati prilikom njene prezentacije. Magistar geografije, prostornog planiranja i upravljanja životnom sredinom, Xavier Sabate Rotes (Čavi Sabate Rote) održao je veoma interesantno izlaganje o iskustvima Katalonije, kada je u pitanju participacija građana u upravljanju pejzažom. Naime, Katalonija je prije gotovo deceniju formirala Konzervatorijum za pejzaž, čiji je posao, pored ostalog, uljučivanje naišire baze zainteresovanih strana, kada je identifikacija, zaštita i upravljanje pejzažom u pitanju. Drugi dio radionice bio je rezervisan za predstavljanje rezultata oprežnih socioloških istraživanja na temu participacije, koja su u okviru ove linije projekta „Baština- pokretač razvoja" kroz posljednjih šest mjeseci sprovedena na pilot područjima projekta. Anka Mišetić, doktor urbane sociologije, naučna savjetnica u Institutu društvenih znanosti IVO PILAR u Zagrebu, predstavila je sprovođenje participativnog procesa na pilot području Dubrovnika. Rezultate participativnog procesa vezanog za kulturne i prirodne vrijednosti područja brda Vrmac detaljno je izložila ekspertkinja angažovana za izradu studije o paritcipaciji za projektno pilot područje u Crnoj Gori, Miomirka Lučić, profesorka sociologije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Radionica o participaciji završni je događaj u okviru participativnog procesa, a izložba „Pejzaži Boke očima građana", koja je otvorena u ljetnjikovcu Buća, predstavlja poveznicu između ove projektne linije i manifestacije „Dani pejzaža", koja počinje Radionicom o tehnici gradnje suhozida, koja će biti održana od 17-19.juna u Gornjoj Lastvi. Podsjećanja radi, projekat "Baština- pokretač razvoja" sprovodi se kroz IPA program prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske, koji finansira EU.

 

 

post slika