SAOPŠTENJE – KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I INDUSTRIJA VAŽAN USLOV RAZVOJA

18 okt 2019

Trinaesta sjednica Zajedničkog savjetodavnog odbora Evropskog odbora regija i Crne Gore održana u Tivtu na temu komunalne infrastrukture i uloge industrije u ekonomskom razvoju na opštinskom nivou.

Predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac pozdravio je prisutne i poželio ugodan boravak u Tivtu, i izrazio uvjerenje da će rad odbora rezultirati razmjenom novih ideja, predloga i rješenja za unapređenje razvoja lokalne demokratije, dobre uprave, vladavine prava, privrede i kulture na opštinskom nivou, te pozitivno doprinijeti lokalnim upravama i organima lokalne uprave u procesu priprema za buduće članstvo u Evropskoj Uniji.

“Kao lokalna uprava koja Tivat prepoznaje kao grad koji aktivno učestvuje u oblikovanju svoje budućnosti, Opština Tivat je donijela Strateški plan razvoja Tivta u periodu od 2019-2022 godine. Strateški plan nam garantuje da ćemo ostati vodeća opština po načinu upravljanja javnim dobrima i da ćemo obezbijediti dalji napredak Tivta kao prestižne turističke destinacije, prepoznate u Crnoj Gori i šire po očuvanoj prirodnoj i kulturnoj baštini. Plan prikazuje budući razvoj opštine kroz 4 specifična strateška cilja za čije ostvarivanje će u narednim godinama, iz budžeta opštine Tivat i iz drugih izvora, biti uloženo oko 120 miliona €”, rekao je predsjednik Kusovac.

Razvoj javne infrastrukture, kao važne pretpostavke kreiranja uslova za veći kvalitet života i rada, naveo je Predsjednik, je konstantno u fokusu rada lokalne uprave pa je u prethodnih 12 mjeseci započeto ili realizovano 26 projekata vrijednih oko osam miliona eura. Radi se o projektima iz šireg spektra razvoja infrastrukture – od kulturne, sportske i obrazovne, do saobraćajne.

“Među najvećim i najznačajnijim izdvajanjima svakako je ulaganje u objekte i infrastrukturu iz oblasti kulture. Ove godine, oko 1,3 milion eura je investiran u asfaltiranje saobraćajne infrastrukture, u završnoj fazi su radovi na izgradnji prvog Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, a pokrenuti su značajni projekti iz oblasti vodosnabdijevanja, poput izgradnje rezervoara u Gradiošnici, predračunske vrijednosti oko 900 hiljada eura”, rekao je predsjednik.

Kada je u pitanju infrastruktura, dodao je prdsjednik Kusovac, počinje izgradnja kružnih tokova na trasi budućeg glavnog bulevara, što je trenutno jedan od najvažnijih kapitalnih projekata Opštine Tivat istovremeno veoma važan za saobraćajnu komunikaciju cijele Boke.

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom Unijom Aleksandar Drljević potvrdio je istrajnu posvećenost državnih organa evropskim vrijednostima i članstvu evropskoj zajednici naroda kao najvažnijem vanjskopolitičkom cilju.

“U prilog tome govore rezultati budući da je naša država postigla najviše od svih kandidata, te da smo pedvodnik proširenja šro sa sobom nosi i posebnu odgovornost. Crna Gora je u dosadašnjem toku pregovaračkog procesa sa EU otvorila 32 poglavlja, pri čemu su tri poglavlja privremeno zatvorena”, rekao je Drljević.

Ambasador Aivo Orav, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kazao je da forum ima vrlo važnu ulogu u olakšavanju političkog dijaloga i uključivanje lokalnih vlasti u proces donošenja odluka.

On je naglasio da je Evropska unija do sada donirala više od 25 miliona eura za finansiranje projekata u Crnoj Gori, a da se u narednom periodu planira još sredstava.

Predsjednik Siniša Kusovac izrazio je zadovoljstvo kada su u pitanju projekti koje je opština dobila od Evropske Unije.

“U okviru Sekretarijata za turizam i preduzetništvo Opština ima i tim koji se bavi izradom i apliciranjem projekata iz fondova EU. Itekako smo zadovoljni aplikacijom, visok stepen je projekata koje opština Tivat po ovom osnovu dobija. Posebno će biti interesantni uslovi pod kojima treba da se aplicira za projekte u oblasti lokalne infrastrukturu i posebno za ulaganje u industriju razvoja lokalne privrede”.

Evropski odbor regija (CoR) je skupština mjesnih i regionalnih predstavnika u Evropskoj uniji. Kao trajni oblik saradnje sa zemljama kandidatima za članstvo u EU – pa tako i sa Crnom Gorom – CoR održava zajedničke savjetodavne odbore.

saopstenje2

saopstenje3

post slika