SAOPŠTENJE SEKRETARIJATA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE I ENERGETSKU EFIKASNOST

26 jun 2017

Predstavnik Opštine Tivat Marinko Terzić je učestvovao na VI regionalnoj konferenciji “INDUSTRIJSKA ENERGETIKA I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE U ZEMLJAMA JUGOISTOČNE EVROPE” održane u periodu 21. – 24. juna 2017. godine na Zlatiboru . Neophodnost česte razmjene mišljenja, kako bi se u regionu unaprijedila energetika i energetska efikasnost, aktuelna je u ovom trenutku, kada otvorenost tržišta svih zemalja u okruženju zahtjeva povećanje konkurentnosti i prilagođavanje standardima EU u pogledu ostvarenja ciljeva iz poglavlja 27. Konferencija je bila izuzetna prilika da se analiziraju stvarni dometi u unapređenju energetske efikasnosti, zaštiti životne sredine i primjeni obnovljivih izvora energije.

Konferenciju je otvorio pomoćnik ministra rudarstva i energetike Republike Srbije, Miloš Banjac. Prezentovano je preko 70 radova iz oblasti energetike, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.
Teme koje bi se istakle kao posebno interesantne za našu Opštinu su: mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori, efikasno korišćenje prirodnih resursa i održivi razvoj, uspostavljanje sistema energetskog menadžmenta, analize rada fotonaponskih elektrana, energetska efikasnost u vodovodnim sistemima i mnoge druge, a težište svake teme je bila energetska efikasnost, održivi razvoj i zaštita životne sredine. Modernizacija vodovodnog sistema i pumpnih stanica su neke od predstavljenih mogućnosti koje bi Opština Tivat mogla da iskoristi.
Konferencija je organizovana od strane Društva termičara Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

 

photos2

post slika