Sastanak opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje

10 nov 2020

Rapidan porast broja zaraženih koronavirusom u Tivtu

Po podacima epidemiološke službe tivatskog Doma zdravlja, u Tivtu je registrovano 213 pozitivnih slučajeva koronavirusa. Medicinski radnici apeluju na građane da poštuju sve propisane mjere i da ne dolaze na testiranje na lični zahtjev. U slučaju da građani osjete neki od simptoma, nužno je da se obrate svom izabranom ljekaru, koji će im nakon pregleda u covid ambulanti, ukoliko je to potrebno, dati uput za testiranje na prisustvo koronavirusa. Testiranje se vrši svakog dana od 8 do 9 časova u Domu zdravlja Tivat, rečeno je na sastanku opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, kojim je predsjedavao predsjednik opštine Tivat, Željko Komnenović.

Tivat bilježi veliki porast broja zaraženih koronavirusom i lokalna uprave građane poziva na disciplinu i dodatan oprez, kako bi se zaustavila lokalna transmisija virusa. „Epidemiološka situacija u Tivtu je složena i lokalna uprava šalje apel građanima da vode računa i da strogo poštuju preporuke medicinske struke. U Tivtu smo proteklog vikenda zabilježili veliki broj gostiju iz gradova u kojima su na snazi oštrije epidemiološke mjere“, rekao je predsjednik opštine i najavio intenzivnije kontrole od strane Komunalne policije i opštinskih inspekcijskih organa.

Dezinfekcija školskih i predškolskih objekata, javnih površina i zgrade Opštine izvršena je proteklih dana. „Zahvaljujem na visokom stepenu operativnosti Komunalnom preduzeću i Službi zaštite i spašavanja, koji su brzo i efikasno sproveli ove aktivnosti, a iste ćemo sprovoditi redovno svakog narednog vikenda“, kazao je potpredsjednik opštine Goran Božović.

Sastanku su prisustvovali i direktori tivatskih školskih i predškolskih ustanova: Katarina Hercegovac, Predrag Šušić, Ivica Tošev,  Jovanka Vujačić i Pina Bubanja. Oni su stanje u ustanovama kojima rukovode ocijenili kao zadovoljavajuće, sa izuzetkom OŠ „Branko Brinić“ u Radovićima, koja je zbog slučajeva obolijevanja zaposlenih, prešla u potpunosti na on-line režim rada.

Epidemiolog dr Jelena Mršulja i pneumoftiziolog iz tivatskog Doma zdravlja dr Vjera Lipovac Usanović ukazale su na zamor medicinskih radnika, veliki prtisak koji  ova ustanova primarne zdravstvene zaštite trpi i pokrenule određena pitanja koja će biti rješavana na nivou uprave Doma zdravlja i nadležnih državnih organa, uz podršku lokalne uprave, ukoliko bude neophodno.

Imajući u vidu sve dodatne epidemiološke mjere koje se primjenjuju ulaskom Tivta u 2. grupu, a odnose se na rad ugostiteljskih objekata, sastanku je prisustvovao Tonći Francesković u ime Udruženja ugostitelja Tivta. On je naveo „da krovno udruženje ugostitelja Crne Gore jasno iskazuje nezadovljstvo mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela, ta da ugostitelji od četvrtka neće primjenjivati propisane mjere“. Francesković je kao pozitivan primjer poštovanja svih mjera istakao svoje kolege ugostitelje iz Tivta i naglasio da ugostitelji ne mogu biti tretirani kao „ jedini uzrok zaraze“.

Kada je u pitanju kontrola pooštrenih epidemioloških mjera vezanih za rad ugostiteljskih objekata, službenici Odjeljenja bezbjednosti Tivat pružaće podršku Komunalnoj policiji i inspekcijskim organima opštine. „Mi smo u posljednjih 15 dana sproveli 219 kontrola osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije. Bilo je slučajeva nepoštovanja ove mjere što je procesuirano“, kazao je načelnik OB Tivat Dragan Kontić.

Volonteri Crvenog Krsta su pripravni za sve aktvnosti koje ih očekuju i oni će biti spremni za rad na terenu, ukoliko se tako odluči u komunikaciji sa lokalnom upravom. „Mi raspolažemo spiskovima najugroženijih tivatskih porodica, koji su nastali u saradnji sa nadležnim opštinskim Sekretarijatom i Centrom za socijalni rad Tivat“, naglasio je Duško Božović sekretar OO Crveni krsta Tivat i napomenuo da ni ovu organizaciju nisu zaobišli slučajevi obolijevanja od koronavirusa.

Naglašavajući značaj provjerenog i pravovremenog informisanja direktor Radio Tivta Dragan Popadić rekao je da se program lokalnog javnog emitera emituje neometano, da se koriste provjerene informacije iz zvaničnih izvora i da se na Radiju Tivat mogu intezivirati gostovanja stručnih lica koja građanima mogu dati prave odgovore na brojna pitanja. U ovom smislu Radio Tivat nastaviće intezivnu saradnju sa rukovodstvom Opštine Tivat.

Predsjednik opštine najavio je značajno redukovanje kulturnih, zabavnih i sportskih događaja predviđenih programom „Novembarskih dana“. On je izrazio nezadovoljstvo radom državnih inspekcijskih organa, u smislu njihovog pasivnog odnosa kada je u pitanju sprovođenje inspekcijskih kontrola u Tivtu, i zahvalio svim opštinskim organima i preduzećima na agilnosti u radu.

Sastanku su prisustvovali i direktor Komunalnog preduzeća Tivat Vlado Đukić, direktor „Vodovoda i kanalizacije“ Tivat Alen Krivokapić, direktor Uprave za inspekcijske poslove Jovica Stojković, predstavnici Službe zaštite i spašavanja i Komunalne policije Opštine Tivat.

post slika