Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori posjetila Tivat

26 jul 2021

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa posjetila je opštinu Tivat, gdje se sastala sa predstavnicima lokalne samouprave i korisnicima EU projekata u tom gradu. Kako je u fokusu posjete bila ekološka održivost Tivta i Crne Gore, Popa je ocijenila da će daljim ulaganjem u zelena rješenja, uz podršku EU i civilnog društva, Tivat biti u stanju da privuče više turista i postane primjer zelene i održive opštine, ne samo u Crnoj Gori, već u regionu i šire.

EU je donirala preko 2 miliona eura za projekte u Tivtu, koji su uglavnom usmjereni na zaštitu životne sredine, održivi razvoj i turizam. Od lokalnih vlasti sam saznala više o tome kako ovi projekti donose boljitak za lokalno stanovništvo“, izjavila je Popa.

Tokom zvaničnog sastanka koji je održan u prostorijama Opštine Tivat, predsjednika opštine Željko Komnenović je ambasadorku upoznao sa aktuelnom situacijom u Tivtu, ali i sa planovima za budući period posebno ističući dva prioriteta: saobraćajnu i drugu infrastrukturu i aktivnosti na uspostavljanju reciklažnog centra na nivou četiri bokeljske opštine. Opština Tivat učestvovala je do sada u 9 IPA projekata, od čega je u dva bila u ulozi vodećeg partnera.

Zajedno sa predsjednikom opštine Tivat Željkom Komnenovićem i potpredsjednicima Vladimirom Arsićem i Goranom Božovićem, ambasadorka Popa je obišla Tivatska Solila, gdje će se, zahvaljujući evropskim sredstvima, izgraditi novi Centar za posjetioce. Ulaganja Evropske unije u Solila već su pomogla njihovom očuvanju i razvoju turističke ponude, kao i zaštiti ptica selica. Popa je posjetila i sportsku dvoranu Župa, gdje solarni kolektori, koje je finansirala EU, omogućavaju grijanje sanitarne vode.

EU je takođe finansirala i druge zelene investicije u gradu, poput postavljanja novog sistema javne rasvjete, s oko 600 svjetala LED, koja štede energiju i smanjuju troškove. Finansirali smo brojna zelena rješenja kako bi grad bio čistiji i pristupačniji za građane i turiste, promovišući  Zelenu agendu u Tivtu i u Crnoj Gori“, poručila je ambsadorka Evropske unije u Crnoj Gori.

Ambasadorka je posjetila i Radio Tivat, koji je u proteklom periodu bio korisnik medijskog granta „Local media for active communities: research stories about the sea”, u okviru kojeg je emitovano šest radijskih emisija na temu zaštite mora i morske obale.

post slika

Galerija