Svečano obilježen Dan grada

24 nov 2015

Svečanom sjednicom održanom u multimedijalnoj sali opštine, polaganjem vijenacama na spomenik rodoljubima, kolom Bokeljske mornarice i „Trkom mira“ danas je obilježen 21.novembar Dan Opštine Tivat u znak sjećanja na 1944. godinu kada su jedinice Druge Dalmatinske brigade oslobodile grad.

Svečanom skupštinskom zasjedanju prisustvovali su ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović, predstavnici diplomatskog kora među kojima je bio i bivši predsjednik Opštine sadašnji konzul Crne Gore u Vojvodini, Miodrag Kankaraš, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić sa saradncima, predsjenica opštine Herceg Novi Nataša Aćimović, predstavnici Zajednice Opština Crne Gore i brojni gosti. Današnjoj sjednici prisustvovali su predstavnici gradoa pobratima Uba, Sremskih Karlovaca, Konjica, Karpoša i grada prijatelja Novog Sada. Čestitke su uputili, predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, Skupštine Ranko Krivokapić i premijer Milo Đukanović. Otvarajući svečano skupštinsko zasjedanje predsjednik tivatskog parlamenta Krsto Bošković je istakao da se Tivat temelji na principu multietičnosti i multikonfesionalnosti i tolerancije. „Podsjećamo se i onih temelja koji čine suštinu skladnog života u Tivtu a to su multietičnost i multikonfesionalnost, međusobna tolerancija i uvažavanje. Obogaćen ovim vrijednostima mlade generacije su mogle da dobiju kvalitetniju i sadržajniju sadašnjost i izvjesniju budućnost osunčanih horizonata O skladnoj simbolici našeg grada gdje se borovi odmaraju a more i brda grle, govore i dva vjerska praznika spojena sa danom opštine: Svima koji slave Aranđelovdan i gospu od zdravlja želimo svako dobro i sreću našem gradu za rođendan, prosperitet stabiolnost i mir. Ljubav radost i sreća se umnožava djeljenjem zato mi to upravo činimo sa svima vama danas, sa našima gostima“, istakao je Bošković koji je pročitao i telegram čestitku Tivćanina Branka Peana koji živi u Zagrebu.Čestitajući svim građanima Dan opštine, Aranđelovdan i Gospu od zdravlja, predsjednik Opštine Ivan Novosel je u svom svečanom obraćanju naglasio da se Tivat se razvija shodno potrebama njegovih građana i da uprkos krizi ide naprijed.

Podsjećajući na ostvareno u protekloj godini Novosel je najavio da će u 2016. godini biti završeno postrojenje za preradu otpadnih voda, dvije zgrade na lokacije Švedske barake, objekat na Seljanovu za potrebe Crvenog krsta i dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama kao i dalje ulaganje u izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže. „Ponosni smo što je Tivat izrastao u moderan mediteranski i esvropski grad po mjeri građana, ali i gostiju koji ga sve češće i sve više posjećuju. Nastojali smo da pratimo opšte društvene i ekonomske trendove, pratimo i idemo u susret potrebama građana iz oblasti kulture, sporta, obrazovanja, socijale, što nas istinski čini uspješnim gradom čiji je centar interesa građanin“, istakao je Novosel.

Gostima i zvanicama prikazan je i kratki film o Tivtu, a u muzičkom dijelu programu učestvovali su učenici i profesori tivatske Muzičke škole.
U čast Dana opštine vijence na spomenik rodoljubima kod stare škole položila je delegacija OBNOR, a sat kasnije i delegacije opštine, UBNOR i VCG. Povodom proslave Dana opštine sedamdesetdevetogodišnji Tivćanin Ivo Belan trčao je „Trku mira“ od Tivta do Kotora, a na gradskoj rivi Pine, Bokeljska mornarica odrigrala je tradicionalno kolo.
Nakon svečane sjednice Skupštine opštine Tivat u multimedijalnoj sali zgrade opštine potpisan je protokol o saradnji između Turističke organizacije opštine Tivat i Sektora za razvoj opštine Karpoš, Makedonija. U ime TO Tivat protokol je potpisala direktorka Bernarda Moškov, a u ime Opštine Karpoš predsjednik Skupštine Sašo Lazarovski.
 
b 800 600 0 00 images opstina 2015-11 Novosel i Bokeljska mornarica
post slika