Svečanom dodjelom nagrada završen Međunarodni festival mediteranskog teatra Purgatorije

01 sep 2022

Komad “Čudo u Šarganu” Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, najbolja je predstava ovogodišnjeg Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije 2022.”, odluka je festivalskog žirija kojeg su ove godine činili Stela Mišković dramaturškinja i predsjednica žirija, Lina Njirić producentkinja i Aleksandar Vujović reditelj. Žiri je tu odluku donio nakon 6 odgledanih predstava u zvaničnoj selekciji.

Imena nagrađenih je saopštio član žirija Aleksandar Vujović koji je pročitao obrazloženje u kojem se kaže:

“Svevremenski tekst Ljubomira Simovića prezentovan karakterističnom scenskom estetikom Jagoša Markovića, predstavlja jednu značenjski i vizuelno zaokruženu cjelinu. Vještim rediteljskim rješenjima, izraženom likovnošću u izrazu, reditelj učitava u predstavu i najsuptilnije slojeve ovog komada, a sjajna glumačka interpretacija i ostali scenski aspekti doprinose sveukupnom utisku. Šopenhauer govoreći o čovjeku kaže: „Želja je patnja, dok se ne ispuni, a ispunjenje, odnosno sreću prati nova patnja“, upravo u tom smislu, ova predstava poseže u srž čovjekove prirode”.

U ime organizatora prisutne je pozdravila direktorica Centra za kuturu Tivat Dijana Sindik koja je podsjetila da je festival počeo 28. juna a da je iza nas više od 60 dana protkanih nekim od najboljih pozorišnih ostvarenja iz regiona, predstava za najmlađe i predstava iz produkcije CZK Tivat.

“Zato mogu da kažem, bez lažne skromnosti, da su ovogodišnje Purgatorije bile veoma uspješne. Želim da se zahvalim Opštini Tivat, svim učesnicima kako takmičarskog tako i pratećeg programa, uvaženom žiriju, medijskim prijateljima, svim zaposlenima u Centru za kulturu i naravno, uvaženoj publici zbog koje sve ovo i radimo”, rekla je Dijana Sindik.

Nagrade najboljima uručio je predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović. “Pala je zastava i na ovogodišnje izdanje Puragtorija, postpandemijsko. Kao što bi rekao jedan američki književnik Volkot Gibs da je pozorište aspirin za srednju klasu. Ja bih volio da ima srednje klase, a aspirin će nam svakako trebati. Zaista je bilo zadovoljstvo družiti se sa najboljim glumcima i predstavama iz regiona. Nadamo se da će naredno izdanje Purgatorija biti još bogatije, a Opština Tivat će, kao i uvijek, maksimalno pomagati, da kultura ne bude zadnja vijest u informativnim emisijama, nego prva” kazao je Komnenović.

Žiri je nagradu najbolje glumačko ostvarenje dodjelio je Sanji Marković za ulogu u predstavi “Čudo u Šarganu”.

“Iznenadila me nagrada, nisam je očekivala. Ovo je sada već drugo priznanje i za mene i za predstavu u kojoj igram i to će nam biti vjetar u leđa obzirom da su nagrade došle pred sam početaak sezone igranja predstave u pozorištu” kazala je Marković.

Nagrada za glumačku bravuru dodjeljena je Slobodanu Marunoviću za ulogu u predstavi “Pokojnik”.

“Divna tivatska publika se izborila da kultura u ovom gradu ne bude privjezak vlasti, nego nasušna potreba. To dokazuje vaš kontinuirani rad na produkcijama pozorišnih predstava i na organizaciji Purgatorija, jednom od najozbiljnih festivala na Jadranu. Želim da se još dugo srećemo na ovako lijepim manifestacijama” istakao je Marunović.

Specijalna nagrada za najuspješniju vizuelno tehničku inovaciju predstave dodjeljena je pozorišnoj predstavi “Maškarate ispod kuplja” Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.Nagradu je primio režiser Paolo Tišnjarić koji je kazao da se ovako grade snažni kulturni mostovi između Dubrovnika i Crne Gore.

“Lijepo nam je u Crnoj Gori i drago mi je da je kazalište Marina Držića počelo uspostavljati mostove saradnje sa festivalima koji su nam blizu i nadamo se da će se te saradnje nastaviti i u zimskim mjesecima jer smatram da je krajnje vrijeme da se ti mostovi saradnje ponovo izgrade, naročito ovi kulturni.”

On je kazao da nije očekivao nagradu dodajući da su one lijepa stvar kad se dogode ali da nisu smisao.

“U ovom postpandemiskom kontekstu najbitnije je da smo ponovo svi zajedno, da opet imamo puna gledališta. Bilo je divno igrati pred ovom publikom koja nas je nosila. Mislim da je predstava narasla za 50 posto i mislim da smo se nakon dugo vremena svi vidjeli u tako velikom broju”, kazao je Tišnjarić.

Plaketu “Ivana Tomičić”, koju dodjeljuje Centar za kulturu u znak sjećanja na rano preminulu glumicu, dobila je mlada glumica Lara Dragović.

“Ne da se nisam nadala nego je došla kao najveće i najprijatnije iznenađenje ove godine.  Nekako nisam razmišljala o nagradi samo željela da iznesem ulogu kako treba I da predstava bude uspješno odigrana. Ovo mi je prva nagrada ikad tako da mi je i najznačajnija. Velika je čast što nosi ime “Ivana Tomičić”. Inače svoje prve glumačke korake od upisivanja na akademiju napravila sam baš na ovoj sceni i na njoj sam najviše i igrala od početka bavljenja glumom tako da mi i zbog toga ova nagrada čini posebnu čast” istakla je Dragović.

Festival je zvanično zatvoren koncertom Crnogorskog kamernog orkerstra.

post slika

Galerija