Tivat domaćin dvodnevnog tematskog međunarodnog skupa u sklopu projekta DEAL4EU

17 dec 2021

U multimedijalnoj sali Opštine Tivat danas je održan prvi dan dvodnevnog međunarodnog tematskog skupa u okviru projekta “DEAL4EU: Youth ambassadors for European Green Deal”, a koji se realizuje u sklopu programa “Evropa za građane“. Cilj ovog događaja je jačanje mreže međunarodne saradnje, kao i razmjena ideja sa ostalim međunarodnim učesnicima o mogućim projektima vezanim za učešće mladih u pitanjima zaštite životne sredine.

Pozdravnim govorom današnji skup je otvorio predsjednik opštine Željko Komnenović.

“Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da vam poželim dobrodošlicu i zahvalim na prilici da budemo domaćini ovog događaja. Učešće u ovom projektu smo prihvatili sa velikim zadovoljstvom, jer smatram izuzetno značajnim bavljenje temama ekologije i zaštite životne sredine, naročito kada se to posmatra sa aspekta involviranosti i aktivizma mladih. Zeleni razvoj smatramo osnovnim principom kojim se vodimo. Želimo zadržati autentične karakteristike mediteranskog gradića, kao i osigurati svojim sugrađanima i gostima doživljaj modernog i održivog načina života koji karakteriše neprestani razvoj. U isto vrijeme se trudimo da sve ove aktivnosti uskladimo i baziramo na našem bogatom kulturnom i istorijskom nasljeđu”, saopštio je u svom obraćanju gostima skupa Komnenović, a kao jednu od aktivnosti koju je posebno istakao je zaštita prirodnih lokaliteta u na teritoriji opštine Tivat.

“Jedno od ovih područja, Solila, koje ćete imati priliku da posjetite sjutra, kao destinacija su prepoznata od strane lokalnih i međunarodnih partnera, pa je tako Tivat promocijom i unapređenjem ovog lokaliteta postao prva destinacija u Crnoj Gori, koja je tokom 2020. godine započela rad na međunarodnom priznanju “Green Destinations” i dobitnik je nagrade Sustainable Top 100 Destinations za prošlu godinu”, kazao je Komnenović, ističući da priča o razvoju ne može biti smislena ni održiva bez uključivanja mladih u aktivnosti i obezbjeđivanja uslova da daju aktivan doprinos.

Projekat DEAL4EU je mreža od 8 različitih evropskih gradova koji će, kao odgovor na trenutne klimatske i ekološke izazove, promovisati vrijednosti, ciljeve i politike evropskog Zelenog sporazuma među mladima, kako bi ih učinili zelenim ambasadorima na svojim teritorijama.

Tokom realizacije ovog dvogodišnjeg projekta, planirano je ukupno 8 tematskih međunarodnih skupova u Katralu (Španija), Berlinu (Nemačka), Novom Mestu (Slovenija), Athienou (Kipar), Leuvardenu (Holandija), Sofiji (Bugarska), Tivtu (Crna Gora) i Rimu (Italija). Ključni učesnici su mladi građani sa svake ciljne teritorije, koji će raditi sa stručnjacima (akademskim profesorima, blogerima, novinarima), kako bi se upoznali sa ekološkim politikama i strategijama EU i kako da učestvuju u građanskom životu i postanu evropski ambasadori u zelenim strategijama u svom rodnom gradu. DEAL4EU ima za cilj da direktno uključi 400, i indirektno 20.000 učesnika.

post slika

Galerija