Tivat je personifikacija vizije napretka cijele zemlje

22 nov 2019

Tivat je danas personifikacija vizije napretka cijele zemlje, ocijenio je predsjednik Opštine Tivat, dr Siniša Kusovac na svečanoj sjednici u Velikoj sali Centra za kulturu kojom je obilježen Dan opštine i 75 godina oslobođenja Tivta.

Prema njegovim riječima, Tivat ima konture prefinjene turističke destinacije nautičkog i održivog turizma sa bogato razvijenim proizvodima sunca i mora, kulturnog, gastronomskog, sportskog, ruralnog, kongresnog i aktivnog turizma tokom čitave godine.

„U cilju nastavka takvog razvoja, Opština Tivat je utvrdila Nacrt Strategije razvoja turizma opštine Tivat za period 2020–2024. godine sa akcionim planom za 2020. Godinu. Strategija je pripremljena u skladu sa Zakonom o turizmu, Strateškim planom razvoja opštine Tivat do 2022 godine i usaglašena je sa usvojenom Strategijom razvoja turizma Crne Gore“, naveo je predsjednik.

Predsjednik je podsjetio da je Tivat u prvih 9 mjeseci ostvario rekordnih milion noćenja, 24 odsto veću posjetu turista nego lani, više od 300 kvalitetnih događaja tokom sezone, te napravio iskorak i kada je u pitanju novogodišnji program koji ove godine traje čak 45 dana.

„U proteklih 12 mjeseci, u razvoj grada investirana su značajna sredstva, a u oko 30 projekata uloženo je više od 10 miliona eura. Dalji razvoj infrastrukture, naročito iz oblasti saobraćaja, komunikacija, sporta i obrazovanja, biće u fokusu perioda pred nama. Izražavam iskreno profesionalno i lično zadovoljstvo što će najkasnije za 30 dana u Tivtu biti završeno i otvoreno nekoliko objekata od velikog javnog i interesa za građane“, rekao je gradonačelnik najavljujući završetak radova na objektu Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, sportskim terenima u Donjoj Lastvi, pomoćnom terenu FK Arsenal, te atmosferskoj kanalizaciji i saobraćajnici na Gornjem Seljanovu. Ukupna vrijednost ovih projekata je oko 1,7 milion eura.

„Posebno me raduje što je prva faza šetališta Belane u poodmakloj izgradnji i što ćemo vrlo brzo nakon Nove godine imati priliku da ozvaničimo završetak ove etape radova. Investiciona završnica ove godine biće početak izgradnje kružnih tokova na trasi budućeg glavnog bulevara, za šta su obezbijeđeni svi uslovi. U prvoj polovini naredne godine, Tivat bi trebalo da ima u funkciji tri kružna toka“, najavio je predsjednik.

Izgradnjom glavnog bulevara u Tivtu biće pospješena efikasnost saobraćaja i bolja povezanost sa prigradskim naseljima, za šta će Vlada Crne Gore obezbijediti 4 miliona eura. Ova kapitalna investicija biće realizovana u 5 faza, odnosno izgradnju 3 kružna toka i poveznice između njih.

„Istovremeno, očekuje se raspisivanje tendera za izgradnju savremene saobraćajnice MR2 na Luštici, kao nastavka napora na unapređenju saobraćajne infrastrukture u tom dijelu opštine.

Dva ključna projekta za iduću godinu za upravu grada su: projekat rekonstrukcije sportskog centra Župa sa potencijalnom izgradnjom zatvorenog bazena i projekti izgradnje novih školskih objekata za područna odjeljenja u Donjoj Lastvi i Gradiošnici. Ove investicije podrazumijevaju ulaganja u sport i obrazovanje, ulaganja u mladost Tivta“, rekao je predsjednik.

Svečana sjednica SO u Velikoj Sali Centra za kulturu Tivat počela je intoniranjem himne Crne Gore uz prisustvo velikog broja delegacija, prijatelja grada, pobratimskih gradova, predstavnika Vlade Crne Gore, odbornika, predsjednika opština, vjerskih predstavnika, dimplomatskog kora i drugih zvanica. Sjednicu je ovtorio predsjednik SO Ivan Novosel, upućujući poseban pozdrav admiralu Branku Mamuli koji je prisustvovao sjednici nakon čega je minutom ćutnje odata pošta borcima palim za slobodu.

Novosel je kazao da je Tivat naučio istorijsku lekciju i ostao dosljedan tradiciji predaka,te da o tome najbolje govori sadašnji trenutak, jer je Tivat kao, multinacionalna i multikonfesionalna sredina, primjer stvarnog zajedništva različitosti.  On je čestitao i rođendan Radiju Tivat.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su i Novembarske nagrade Službi zaštite i spašavanja Tivat i SMŠ Mladost.

„Humanost je poseban i veliki dio našeg posla i kada spašavamo i gasimo i kada primamo nagrade. U tom smislu, mi novčani dio nagrade ustupamo onima kojima je to najpotrebnije – djeci. Sredstva od nagrade biće usmjerena u fond za liječenje Sava Rilija i Nikole Drmića. Ovim želimo da im damo podršku u njihovoj borbi za zdravlje i budemo oslonac na tom putu“-istakao je komandir Službe zaštite i spašavanja Zoran Barbić.

Barbić je zahvalio Opštini Tivat na podršci i unapređenju rada Službe i čestitao Dan opštine i slobode. Direktorica SMŠ Maldost Jovanka Vujačić je istakla da nagrada predstavlja podsticaj ali i obavezu. Tokom sjednice je prikazan film o razvoju Tivta u protekloj godini u kojem su govorili jedini živi borac Prve bokeljske brigade koja je oslobodila Tivat, Pero Milošević te najstariji berberin na Balkanu, Ahmet Šabić, oba 91-godišnjaci.

Najbolji studenti ove godine i dobitnici nagrada su Slađana Francesković, Mileva Manojlović, Darko Đikanović, Ana Puljiz i Milena Nikolić.

Čestitku gradu za rođendan uputio je u ime Dječijeg saveza, Savo Božović. U muzičkom dijelu programa učestvovali su orkestar Muzičke škole i mali hor sa solistima, kao i klapa Bellezza.

Prethodno je, u okviru manifestacije Novembarski dani, predsjednik Kusovac sa predstavnicima UBNOR i Mornarice VCG položio cvijeće na spomenik Palim borcima, upriličena je ceremonija predaje zastave odredu Bokeljske mornarice kao i svečani defile Glazbeno-prosvjetnog društva Tivat koje je ove godine proslavilo 110 godina postojanja.  Održana je i X trka mira i kolo Bokeljske mornarice.